Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

säästölinjalla. Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb aikovat leikata, mutta eivät vielä kerro mistä.Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

säästölinjalla. Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb aikovat leikata, mutta eivät vielä kerro mistä.

Sipilä: Nykyisen kaltaista työterveydenhuoltoa ei ehkä enää tarvita

20.5.2015 17.22

Annakaisa Suni

Tuleva hallitus aikoo purkaa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen, jossa hoidosta maksavat niin kunnat, valtio, Kela, kotitaloudet, työnantajat kuin vakuutusyhtiötkin. Mallia on kritisoitu muun muassa siksi, että työssäkäyvillä on pääsy kattavaan ja nopeaan, pääosin verorahoitteiseen työterveydenhuoltoon samalla kun julkiset palvelut rappeutuvat.

Juha Sipilä (kesk) ei vielä tänään keskiviikkona esitellyt perusporvarihallituksen mallia sote-uudistukselle. Hallitusneuvottelijoiden esittelemissä askelmerkeissä mainitaan siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen.

"Siirrytään yksikanavaiseen rahoitusmalliin niin, että huomioidaan työterveyshuollon asema", Sipilä täsmensi lukien hänelle tiedotustilaisuudessa annetusta paperista.

"Puhtaimmillaan se voi tarkoittaa, että nykyisen kaltaista työterveydenhuoltoa ei tarvita", Sipilä sanoi vastauksessaan toimittajan kysymykseen. Sipilän mukaan työterveydenhuolto voisi jatkossa keskittyä esimerkiksi työergonomiaan.

Tänään odotettiin tulevan hallituksen leikkauslistaa, mutta neuvottelijat paljastivat toistaiseksi vain säästöjen suuruudet.

4,5 miljardin menovähennykset saavutetaan neuvottelijoiden mukaan säästöillä ja vuoteen 2021 mennessä vaikuttavilla rakenneuudistuksilla. Sote-uudistus säästää 3 miljardia. Kuntien velvoitteita karsimalla pitäisi säästyä miljardi - samaa yritti edellinen hallitus siinä onnistumatta. Lisäksi Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) asettivat 1,5 miljardin "uhkasakon": lisäsäästöt, joita tehdään, jos työllisyys ei parane eikä kasvu kiihdy.

Tuleva hallitus aikoo kertoa linjastaan seuraavan kerran ensi viikolla. Esimerkiksi ympäristöministeriön kohtalo selviää vasta silloin.

Sipilän tavoite on, että suuntaa-antava hallitusohjelma on valmis ja ministerit valittu ensi viikon perjantaina, 29.5.

hallitusneuvottelut 
Viite