Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Ville Niinistö
Vihreät

Sipilä: Soinin abortinvastainen toiminta ei ole ongelma

31.5.2018 17.36

Jenni Leukumaavaara

”Olen ollut politiikassa 30 vuotta enkä ole koskaan piilottanut vakaumustani. Tämä on henkilökohtainen kantani, joka on joka kerta vaaleissa punnittu”, ulkoministeri Timo Soini (sin) vastasi kysymykseen osallistumisesta abortinvastaiseen mielenosoitukseen Kanadassa.

Vihreät kysyi eduskunnan kyselytunnilla torstaina Soinin osallistumisesta tapahtumaan, joka on vastoin Suomen virallista linjaa. 

Soini korosti Suomessa olevan uskonnonvapaus. Hänen mukaansa valtioneuvoston jäsen voi myös virkamatkansa vapaa-aikana ”käydä jalkapallomatsissa, Guggenheimissa tai vaikkapa Pride-kulkueessa”.

Kysyjä, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö korosti ulkoministerin edustavan Suomea virkamatkallaan veronmaksajien rahoilla. Niinistö huomautti, että mielenosoituksen järjestäjä oli naisten itsemääräämisoikeutta ja koko aborttioikeutta vastustava liike. 

”Tässä ei ollut kysymys siitä, onko oikeus ilmaista mielipiteensä. Kun on ulkoministeri ja edustaa Suomea virkamatkalla veronmaksajien rahoilla, pitää olla hyvin harkitseva. Se että olette mainostaneet käyntiänne omassa blogissanne, tekee siitä julkisen”, Niinistö sanoi. 

Myös esimerkiksi rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet ja vihreiden Ozan Yanar kysyivät aiheesta, joka herätti vilkkaan keskustelun kyselytunnilla. 


Kysyjät korostivat, että Suomen ulkopolitiikan linja on edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa. He kysyivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) kantaa ulkoministerin toimintaan.

Heidän mukaansa valtioneuvostolla on oltava nykyistä tarkemmat toimintaohjeet vastaaviin tapauksiin.

Pääministerin mukaan Soini osallistui Kanadassa tilaisuuteen yksityishenkilönä. Sipilän ja Soinin mukaan kyseessä ei myöskään ollut mielenosoitus vaan aiheeseen liittyvä iltajumalanpalvelus mielenosoitusta edeltävänä päivänä.

Sipilän mukaan ero julkisen ja yksityisen osallistumisen välillä on pidettävä selvänä. Sipilän vastauksesta oli luettavissa, ettei Soinin tapaus hallituksen mielestä edellytä jatkotoimia.

Sipilä sanoi, ettei hallitus ole muuttanut linjaansa eikä aio muuttaa aborttilainsäädäntöään.

”Kehitysyhteistyöpolitiikan kärjessä kulkee edelleen naisten ja tyttöjen koulutus ja lisääntymisterveys”, Sipilä sanoi.

abortti  Vihreät  siniset  seksuaalioikeudet 
Viite