Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvosto

Juha Sipilä
populismin kaiku? Juha Sipilän arvostelu Yleä kohtaan tuo tutkija Mari K. Niemelle mieleen Donald Trumpin ja muut populistiset liikkeet.Laura Kotila, Valtioneuvosto

populismin kaiku? Juha Sipilän arvostelu Yleä kohtaan tuo tutkija Mari K. Niemelle mieleen Donald Trumpin ja muut populistiset liikkeet.

"Sipilä toimii todennäköisesti paniikissa" – asiantuntijat hämmästelevät pääministerin toimia

30.11.2016 13.52

Sammeli Heikkinen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) sähköpostivyörytys ja kommentit Ylelle hämmästyttävät tutkijoita.

Professori Janne Seppänen Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksiköstä rökitti heti keskiviikkona aamulla Mediayhteiskunta-blogissa pääministeri Sipilää kovasanaisesti. Seppänen arvioi, ettei pääministeri ymmärrä demokraattisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

“Sipilä ja hänen esikuntansa eivät ymmärrä mediayhteiskunnan julkisuuden toimintaa. Ei kai kukaan median toiminnasta edes vähän perillä oleva sorru näin alkeelliseen painostusyritykseen. Todennäköisesti Sipilä toimii paniikissa sen enempää tekojensa seurauksia pohtimatta”, Seppänen sanoo Vihreälle Langalle.


Politiikan ja median suhdetta tutkiva Mari K. Niemi kertoo seuranneensa Sipilä-kohun aukikiertymistä hämmästyneenä. Vierailevana tutkijana Glasgow'n yliopistossa Skotlannissa toimiva Niemi on tutkinut ja seurannut erityisesti populismin nousua maailmalla.

Sipilä-sotkussa kovimmin iski pääministerin sähköpostissaan Ylen toimittaja Salla Vuorikoskelle ja päätoimittaja Atte Jääskeläiselle heittämä kommentti, jonka mukaan Sipilän luottamus Yleen on nollissa.

"Yle on suomalaisten verovaroilla ylläpidetty media, johon tutkimusten mukaan luotetaan ja josta pidetään. Ja Suomen pääministeri ilmoittaa, että hänen luottamuksensa siihen on nolla. Se on todella kova lausunto", Niemi sanoo.

Niemen mukaan juuri puhetapa, jossa mediaan ei voi luottaa, on ollut populististen liikkeiden – vaikkapa Donald Trumpin vaalikampanjan – keskeinen osa.

"Tämän aamun uutisten jälkeen heräsin pohtimaan enemmän sitä, mitä tällainen yleinen luottamuksen heikkeneminen mediaan tarkoittaa."


Suomen Kuvalehden jutun mukaan Yle taipui Terrafame-asiassa pääministerin painostuksen edessä. Ylen päätoimittaja Jääskeläinen kiisti tämän vastauksessaan. Tutkijoiden mukaan Yle on joutunut hankalaan tilanteeseen.

Seppänen korostaa, ettei Yleisradion missään nimessä tule taipua ulkopuolisen painostuksen edessä.

”Näin nyt kuitenkin näyttää tapahtuneen.”

Niemi muistuttaa, ettei voi tietää eikä kommentoida sitä, mitä Ylessä on tapahtunut.

"Pääministerin sähköpostien lähettäminen Vuorikoskelle vaikuttaa olleen vyörytyksenomaista. Se, ettei se ole Ylen johdon mielestä uutinen on erikoinen signaali."

Nouseviin populistisiiin virtauksiin liittyvän median halveksimisen vuoksi jo pelkän mielikuvankin syntyminen siitä, että poliitikko voi vaikuttaa Yleen, on Niemen mielestä hyvin huolestuttavaa.

Tapaus vaatii hänen mukaansa perinpohjaisen selvityksen, jotta yleisö voi luottaa siihen, ettei Yle päästä vaikutusvaltaisia poliitikkoja muita helpommalla.
Viite