Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Niisto
Niisto. Valtio ja työntekijät ovat lähinnä yrityksiä hyödyttävän uudistuspaketin maksumiehet.freeimages.com

Niisto. Valtio ja työntekijät ovat lähinnä yrityksiä hyödyttävän uudistuspaketin maksumiehet.

Analyysi

Sipilän kiristyspaketin suurin palanen jäi vaille huomiota

9.9.2015 13.33

Annakaisa Suni

Huomio kiinnittyi työntekijöiden etujen heikentämiseen, kun hallitus esitteli kiristyspakettinsa eilen tiistaina. Sunnuntai- ja ylityökorvauksia leikataan, ensimmäiseltä sairaspäivältä ei saa palkkaa ja arkipyhiä muutetaan palkattomiksi vapaiksi.

Vähemmälle huomiolle jäi kaikkein suurin palanen hallituksen paketissa: yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun alennus. Sosiaaliturvamaksun alennuksen lasketaan pienentävän yritysten yksikkötyökustannuksia 1,7 prosenttiyksiköllä. Se on kolmasosa koko tavoitellusta 5 prosenttiyksikön alennuksesta yksikkötyökustannuksiin. Vertailun vuoksi esimerkiksi sunnuntaikorvausten leikkaus tuo 0,6 prosenttiyksikön säästön.

Työnantajan sosiaaliturvamaksun leikkaus on huima: maksu pienenee alle viidesosaan nykyisestä. Maksu on nyt 2,08 prosenttia palkasta ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n arvion mukaan ensi vuonna noin 2,12 prosenttia. Hallituksen päätöksen jälkeen työnantajan maksettavaksi jää noin 0,4 prosenttia palkasta.

Alennus koskee ainoastaan yksityisiä työnantajia, joten esimerkiksi kunnat maksavat jatkossa yli viisinkertaista sosiaaliturvamaksua verrattuna yrityksiin.

Sosiaaliturvamaksu menee Kansaneläkelaitos Kelan sairausvakuutusrahastoon. Siitä maksetaan vanhempainpäivärahoja, sairauspäivärahoja ja työterveyshuoltoa.

Sen lisäksi työnantajat maksavat keskimäärin 18 prosenttia eläkemaksua, 2,33 prosenttia työttömyysvakuutusmaksua ja 0,9 prosenttia lakisääteistä tapaturmavakuutusta. EK laskee työttömyysvakuutusmaksun nousevan jopa 2,85 prosenttiin ensi vuonna.

Yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksun alennus on kiristyspaketin ainoa osa, joka ei tuo lisää rahaa julkisen sektorin talouteen. Päinvastoin: se maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa. Luku vahvistetaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) kansliasta.

Työnantajien maksun pienentyessä alle viidesosaan valtio paikkaa Kelan sairausvakuutusrahastoon jäävän aukon.

Palkattomat sairauspäivät ja muut kiristykset tuovat julkiseen kassaan arviolta 1,4 miljardia euroa lisää. Tarvittavat 847 miljoonaa otetaan näistä säästöistä.

Yhteensä hallituksen kiristyspaketti pienentää julkisen velan tarvetta 553 miljoonalla eurolla. Suurin osa säästöistä uppoaa sosiaaliturvamaksun alennukseen.

Paketin suurin palanen tarkoittaa siis sitä, että yritykset maksavat aiempaa reilusti vähemmän ja valtio reilusti enemmän vanhempainpäivärahojen ja sairauspäivärahojen kustannuksista.
Viite