Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / VNK

Rauhallisesti pohjoiseen. Ulkoministeri Soini toivoo malttia Arktiksen avaamisessa bisnekselle.Sakari Piippo / VNK

Rauhallisesti pohjoiseen. Ulkoministeri Soini toivoo malttia Arktiksen avaamisessa bisnekselle.

Soini: Arktisia luonnonvaroja hyödynnettävä kestävästi

14.2.2017 10.03

Lasse Leipola

Ulkoministeri Timo Soini (ps) nostaa luonnonvarojen kestävän käytön yhdeksi päätavoitteeksi, kun Suomi aloittaa toukokuussa kaksivuotisen kautensa arktisen neuvoston puheenjohtajana.

"Ilmaston lämpeneminen ja luonnonvarojen kysynnän kasvu on lisännyt kiinnostusta aina Aasiaa myöten", Soini sanoi tiistaiaamuna eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa.

Hänen mukaan arktisten luonnonvarojen, kuten mittavien hiilivetyvarantojen, hyödyntämisen pitää olla kestävällä pohjalla.

"Se tarkoittaa, että meidän ei tule avata bisnekselle kovin paljoa herkkiä alueita ilman perusteellisia tutkimuksia. Bisnestä pitää kuitenkin olla", Soini sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain uuden hallinnon arktinen politiikka on vielä kysymysmerkki. Suomi ottaa neuvoston puheenjohtajuuden vastaan nimenomaan Yhdysvalloilta.

"Uuden hallinnon arktinen politiikka on vasta muodostumassa. Meidän pitää olla aktiivisia, jotta voimamme varmistaa keskusteluyhteyden ja keskusteluiden sujuvuuden myös uuden hallinnon kanssa. Toivon, ettei uuden hallinnon linja poikkea merkittävästi vanhan hallinnon linjasta."

Soini sanoo Suomen tiedostavan, että etenkin suurvallat katsovat arktista aluetta strategisesta ja suurvaltapoliitisesta näkökulmasta. Soini haluaisi välttää sen, että alueesta tulee aktiivisen sotilaallisen toiminnan alue.

"Tällä hetkellä näin ei ole, mutta se voi muuttua, jos väylät aukeavat ja liikkuminen helpottuu. Ja kulkee siellä nytkin jäiden alla muutakin kuin kaloja."
Viite