Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Timo Soini
ei yksin perussuomalaiset. Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että turvapaikanhakijoiden virran pysäyttäminen on suureksi osaksi perussuomalaisten ansiota. Hänen mukaansa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa tehdystä sopimuksesta pitää kuitenkin kiittää koko hallitusta. Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

ei yksin perussuomalaiset. Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että turvapaikanhakijoiden virran pysäyttäminen on suureksi osaksi perussuomalaisten ansiota. Hänen mukaansa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa tehdystä sopimuksesta pitää kuitenkin kiittää koko hallitusta.

Soini turvapaikanhakijoista: "Meillä oli ongelma, joka hoidettiin"

14.4.2016 11.56

Annakaisa Suni

Suomen ja Venäjän välinen sopimus rajanylitysten rajoittamisesta oli välttämätön, sanoo ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

"Meillä oli ongelma, joka hoidettiin, ja hoidettiin hyvin", Soini sanoi Politiikan toimittajien aamiaisella torstaina.

Suomi neuvotteli Venäjän kanssa muutaman kuukauden ajan, jotta turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Suomeen saataisiin loppumaan. Venäjältä tuli Suomeen alle 2 000 turvapaikanhakijaa, mutta Soinin mukaan määrän pelättiin kasvavan.

Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän solmiman sopimuksen mukaan Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat ovat kuuden kuukauden ajan avoinna vain näiden maiden kansalaisille. Iltalehti kertoi tiistaina muistiosta, jonka mukaan Venäjä haki ja sai säröä Suomen ja EU:n välille jättämällä muut EU-maat sopimuksen ulkopuolelle.


Soini on aiemmin sanonut, että turvapaikanhakijoiden virran pysäyttäminen on suureksi osaksi perussuomalaisten ansiota. Pitääkö perussuomalaisia siis kiittää Venäjä-sopimuksesta?

"Eiköhän siitä voi kiittää hyvää hallitusta kaikkinensa, ulkoministeriötä ja sisäministeriötä", Soini sanoi torstaina.

Hän totesi silti, että turvapaikkapolitiikka olisi erilaista, jos perussuomalaiset ei olisi hallituksessa.

Soini sanoi, että on parempi ottaa "puolustuskyvyttömiä naisia, lapsia, jesidejä ja kristittyjä" kiintiöpakolaisina suoraan pakolaisleireiltä kuin päästää Eurooppaan ihmisiä, joilla on varaa maksaa salakuljettajille.

Perussuomalaiset ajaa kuitenkin pakolaiskiintiön leikkausta.


Venäläishävittäjän kerrotaan uhitelleen tällä viikolla yhdysvaltalaiselle hävittäjälle Itämerellä.

Miltä Suomen ja Venäjän välinen sopimus näyttää Venäjän ja lännen kiristyvien välien kontekstissa?

"Pidän sopimusta hyvänä tuloksena. Käytännöllisenä, pragmaattisena asiana. Etenkin, kun EU-kumppaneita on informoitu, eikä yksikään EU-maa ole reklamoinut asiaa. Aina on niitä, jotka sanovat, että väärin sammutettu."


Venäjä ei ole ainoa ihmisoikeuksia polkeva maa, jonka kanssa on tehty sopimus turvapaikanhakijoiden pitämiseksi pois Euroopasta. EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkin kautta Eurooppaan tulevat turvapaikanhakijat käännytettään pikaisesti takaisin. Vastineeksi Turkki saa rahaa ja lähettää jokaista Euroopasta käännytettyä syyrialaista kohden yhden syyrialaisen pakolaisleiriltä.

Turkin pääministeri, ulkoministeri ja Eurooppaministeri ovat vierailleet Suomessa viime viikkojen aikana. Soinin mukaan he toivovat EU:lta muun muassa viisumivapautta turkkilaisille.

Soinin mukaan EU:n ja Turkin väliseen sopimukseen liittyy perusteltuja epäilyksiä. Jostain oli silti hänen mukaansa lähdettävä liikkeelle.
Viite