Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Soklin kaivoshanke jäihin - Yara ei pidä kannattavana

Yara

Ei tätä Soklista. Yaran käsityksen mukaan Savukosken kaivos ei kannattaisi.Yara

Ei tätä Soklista. Yaran käsityksen mukaan Savukosken kaivos ei kannattaisi.

14.9.2015 11.16

Sammeli Heikkinen

Soklin fosfaattikaivosta ei ilmeisesti perusteta Itä-Lappiin Savukoskelle. Ainakaan vielä.

Kaivosta puuhannut norjalainen lannoitejätti Yara ilmoitti maanantaina kotisivuillaan julkaisemassa tiedotteessa, että se on tehnyt alustavan päätöksen hankkeen pysättämisestä.

Yaran mukaan Soklin kaivos ei olisi riittävän tuottava.

Yhtiö aikoo kuitenkin jatkaa kaivoksen lupaprosessia ja hankkia toimintaan tarvittavan luvituksen. Kaivoksen kannattavuutta voidaan siten harkita myöhemmin uudelleen.

Soklin fosfaattikaivosta on puuhattu jo vuosikymmeniä, mutta valmista ei ole tullut.

Yaralle kaivohanke tuli kaupassa, jossa Suomen valtio myi osuutensa Kemira GrowHow -yhtiöstä vuonna 2007 noin 200 miljoonalla eurolla. Mukana menivät tuolloin myös Soklin kaivosoikeudet. Yaran liikevaihto oli toissa vuonna liki kymmenen miljardia euroa ja se teki voittoa yli 650 miljoonaa euroa.

Soklin kaivoshanke on huomioitu vahvasti muun muassa Lapin liiton kaavavalmisteluissa. Suomen valtiokin oli luvannut tukea liikennejärjestelyjä keväällä noin 140 miljoonalla eurolla.

Yaran päätös viedä kaivoksen lupaprosessi kertoo kuitenkin siitä, että takaovi kaivokselle jää auki. Fosfori on käytännössä uusiutumaton luonnonvara ja se on lannoitteena elintärkeä nykyiselle tehomaataloudelle.

Yaran päätöksestä kertoi ensimmäisenä STT.
Viite