Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rahapaja

Kohuraha. Hämmennystä aiheuttanut tunnuspuoli näyttää tältä.Rahapaja

Kohuraha. Hämmennystä aiheuttanut tunnuspuoli näyttää tältä.

Some-kohun aiheuttanut teloitusjuhlaraha on ministeri Orpon hyväksymä

25.4.2017 14.03

Sammeli Heikkinen

Suomen Rahapajan ennakkomarkkinointiin tullut Itsenäisyyden vuosikymmenet 1917–1939 -juhlaraha aiheutti tiistaina kohtuullisen some-myrskyn, joka johti lopulta rahan takana olevan asetuksen perumiseen.

Juhlarahan niin sanotulla tunnuspuolella oli teksti Kansalaissota. Kuva-aihe oli otettu Museoviraston kokoelman punaisten joukkoteloitusta Tammisaaren lähellä kuvaavasta valokuvasta.

Juhlarahan ja sen aiheen hyväksyi valtiovarainministeriön asetuksella valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tämän kuun alkupuolella.

Asetuksessa on kuva rahan molemmista puolista ja kuvaus:

"Vasemmalla on kaksi ihmishahmoa, joista sisimmäinen osoittaa pitkällä aseella oikealle. Keskeltä oikealle on seitsemän ihmishahmoa rivimuodostelmassa."

Rahapajan myyntiesittelyssä rahaa mainostettiin puolestaan näin:

"Tilaa upea juhlaraha! Nostalginen Itsenäisyyden vuosikymmenet 1917-1939 -juhlaraha avaa hienon, Suomen itsenäisyyden tarinan saavutusten ja voitettujen vaikeuksien kautta kertovan rahasarjan."

Orpo kommentoi Twitterissä kohua tiistaina iltapäivällä:

"Juhlaraha on mauton. Toivon, että se vedetään pois."

Pian sen jälkeen valtiovarainministeriö tiedotti kumoavansa juhlarahoista annetun asetuksen, jonka jälkeen "juhlarahoja ei enää ole oikeudellisesti olemassa".

Orpo kertoi tiedotteessa, ettei kiinnittänyt rahojen visuaaliseen suunnitteluun riittävää huomiota ja pahoitteli tapahtunutta. Hänen mukaansa juhlarahakokonaisuus mietitään nyt uudelleen.

Juhlarahan erikoinen kuvavalinta nousi keskusteluun Suomen Kuvalehden Hupparihörhö-kolumnista. Juhlarahan on tarkoitus tulla myyntiin ensi kuun puolivälissä.

 

Tarkennettu kuva-aihetta koskevaa kohtaa kello 14.20. Lisätty Orpon kommentti kello 14.30. Lisätty tieto asetuksen perumisesta kello 16.30.
Viite