Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Stubb, Sipilä, Soini
koossa. Perusporvarihallitus ei kaatunut soteen. Nyt pitäisi ratkaista kiperämpiä ongelmia.Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

koossa. Perusporvarihallitus ei kaatunut soteen. Nyt pitäisi ratkaista kiperämpiä ongelmia.

Sote-sopu syntyi – nyt hallituksen pitää ratkaista nämä paljon vaikeammat ongelmat

7.11.2015 10.49

Annakaisa Suni

Viime vaalikaudelta moneen kertaan tuttu otsikko on taas täällä: sote-sopu syntyi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhden aikaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Suomeen perustetaan 18 itsehallintoaluetta, joista 15 järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut. Samalla säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, jonka mukaan ihmiset voivat valita, haluavatko sosiaali- ja terveyspalvelunsa julkiselta vai yksityiseltä tuottajalta. Hallitus kertoo päätöksestä tarkemmin maanantaina.

Alueiden suuri määrä oli keskustan tavoite sen alueellisen vallan takaamiseksi. Yksityisten tuottajien roolin lisääminen oli tärkeää etenkin kokoomukselle, mutta myös keskustalle. Ratkaisu ei ole asiantuntijoiden suosituksen mukainen, vaan poliittinen kompromissi. Silti hallitus oli vähällä kaatua, kun asian kärjistyminen horjutti keskustan ja kokoomuksen välistä luottamusta.

Etukäteen sote-uudistusta ei edes pidetty hallituksen vaikeimpana paikkana. Hallituskriisin varjoon onkin jäänyt monta ongelmaa ja tulevaa vaikeaa ratkaisua, joihin hallituksen täytyy palata. Moni suunnitelma voi tyssätä perustuslakiin.

1. Sote-uudistus

Sovun syntyminen alueiden määrästä on vasta ensimmäinen askel. Nyt pitää selvittää, miten sote-alueet käytännössä toimivat ja mitä tekevät ne kolme itsehallintoaluetta, jotka eivät kuitenkaan vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Pitää ratkaista, miten raha käytännössä seuraa potilasta yksityiselle puolelle valinnanvapausmallissa.

Sitä ennen pitäisi ratkaista, mistä rahat tulevat: nykyinen monikanavainen rahoitusmalli, jossa palveluista maksavat valtio, kunnat, Kela, käyttäjät, työnantajat ja vakuutukset, on tarkoitus purkaa ja yksinkertaistaa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi torstaina, että rahoitusratkaisu on paljon vaikeampi kuin alueiden määrästä päättäminen. Kaiken tämän pitäisi tapahtua perustuslain mukaisesti ja olla perustuslakivaliokunnan hyväksyttävissä.

2. Luottamus

Sipilä on sanonut, että tärkeintä hallituspuolueiden välillä on luottamus. Stubb määritteli keväällä luottamuksen tarkoittavan sitä, että kaksi ihmistä menee huoneeseen ja katsoo toisiaan silmiin. Sote-kiistan äidyttyä arvovaltariidaksi ja kokoomuslaisten vuodettua julkisuuteen tietoja Sipilä sanoi perjantaina, että on kyse luottamuksesta.

Nyt luottamus hallituspuolueiden välille täytyy jotenkin palauttaa. Sipilä aloitti sovittelun blogissaan, jossa hän kehuu Stubbin ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) toimineen "upeasti ja ratkaisuhakuisesti".

3. Kiristyspaketti

Hallitus kiristää työelämän ehtoja: lomarahoja leikataan, ensimmäisestä sairaspäivästä tulee palkaton ja loppiaisesta ja helatorstaista palkattomia vapaita. Työelämäpaketti asettaisi enimmäistason, eikä työehtosopimuksissa voisi sopia sitä paremmista ehdoista. Pakkolakien on arveltu olevan perustuslain vastaisia. Valtiovarainministeri Stubb sanoi, että asia on käyty juurta jaksain läpi perustuslakiprofessorien kanssa. Mitään selvityksiä ei kuitenkaan löytynyt, kun Mtv pyysi lausuntoja.

Hallituskriisin varjoon jäi kysymys, puhuiko Stubb tarkoituksella väärin. Valehtelua on pidetty pahimpana asiana, minkä poliitikko voi tehdä. Perustuslakivaliokunta ottaa joka tapauksessa aikanaan kantaa pakkolakeihin.

4. Kahden kerroksen sosiaaliturva

Hallitus suunnittelee kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan. Yksi ehdotus on, että oleskeluluvan saaneet saisivat alempaa sosiaaliturvaa kuin Suomessa syntyneet. Asiantuntijoiden mukaan kahden kerroksen sosiaaliturva on perustuslain vastainen.

5. Perussuomalaiset

Keskustan ja kokoomuksen riidan varjoon jäivät niin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylään (ps) kohdistuva rikostutkinta, perussuomalaisten romahtanut kannatus kuin puolueen sisällä kytevä tyytymättömyys hallituspolitiikkaan.

Perussuomalaisten ongelmat eivät kuitenkaan ole selvinneet. Hallituskriisi vain vei huomion hetkeksi pois niistä.

hallituskriisi 




Viite