Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Juha Sipilä
Nyt se vasta alkaa. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Juha Sipilän johdolla huomenna perjantaina. Arkistokuva.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Nyt se vasta alkaa. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Juha Sipilän johdolla huomenna perjantaina. Arkistokuva.

Suomi saa perusporvarihallituksen - persut jätti vihreät rannalle

7.5.2015 15.22

Annakaisa Suni

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus muodostavat kolmestaan Suomen seuraavan hallituksen. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) ilmoitti valinnastaan tänään torstaina eduskunnassa.

Oppositioon jäävät sdp, vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja kd.

Juha Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän olisi halunnut neljän suuren puolueen hallituksen, jossa myös sdp olisi ollut mukana. Kun se ei onnistunut, päädyttiin perusporvarihallitukseen "kokonaisharkinnan" kautta.

"Meidän kaikkien kolmen sukunimi alkaa ässällä. Olisiko tämä kolmen ässän hallitus", myhäili Sipilä Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) vierellään.

Sipilän mukaan hallitus aikoo sopeuttaa taloutta niin, että veroaste ei nouse. Käytännössä se tarkoittaa leikkauksia.

Suhteellisesti suurimman vaalivoiton saaneiden vihreiden jääminen hallituksen ulkopuolelle selvisi puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan silloin, kun Sipilä korosti, että perussuomalaiset pitää saada mukaan hallitukseen.

"Saattoi arvata, että niin kauan kuin perussuomalaiset on mukana, meidän tavoitteet eivät mahdu kokonaisuuteen. Tunnustelija oli tehnyt arvion itse", Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan hallituksessa painottuvat nyt konservatiiviset ja talousoikeistolaiset valinnat. Hän sanoo olevansa huolissaan puolueiden voimakkaista leikkauspuheista.

Timo Soini (ps) totesi tiedotustilaisuudessa, että "ei ole olemassa vaikeita päätöksiä, on olemassa oikeita päätöksiä". Niitä kolmikko aikoo nyt tehdä.

Kokoomuksen Alexander Stubb otti liberaalin viitan ylleen.

"Suomi on ja pysyy avoimena, suvaitsevana ja kansainvälisenä maana, joka pitää huolen sekä ulkoisesta että sisäisestä turvallisuudesta", Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Varsinaiset hallitusneuvottelut keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken alkavat huomenna perjantaina. Tavoite on saada hallitus muodostettua toukokuun aikana.

18.20 Juttuun päivitetty Soinin ja Stubbin kommentit.

hallitusohjelma  hallitusneuvottelut 
Viite