Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Carlos Andrés Reyes / Flickr (CC-BY)

Lumista metsää
Luontoa vai raaka-ainetta? Komission talvipaketti antaa tuen metsien energiakäytölle.Carlos Andrés Reyes / Flickr (CC-BY)

Luontoa vai raaka-ainetta? Komission talvipaketti antaa tuen metsien energiakäytölle.

Suomi sai komissiolta mieluisan energiapaketin – miten käy luonnon?

1.12.2016 11.28

Lasse Leipola

Bioenergia-alan tulevaisuus näyttää valoisalta komission eilen keskiviikkona julkaiseman direktiiviesityksen myötä. Se on hyvä uutinen Suomen nykypolitiikan kannalta, mutta jättää avoimeksi isoja kysymyksiä luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen osalta.

”Melko sokeaa ryntäystä peltopohjaisiin nestemäisiin biopolttoaineisiin on jo kokeiltu EU:n ilmastopolitiikassa. Tuloksia on sitten paikkailtu jälkikäteen. Nyt sama virhe toistuu, tällä kertaa puupohjaisen bioenergian kohdalla”, ohjelmapäällikkö Jussi Nikula varoittaa WWF Suomen tiedotteessa.


Uusiutuvan energian direktiivi on osa niin sanottua komission talvipakettia, jolla linjataan unionin tulevaisuutta energia-asioissa. Ensimmäinen osa – niin sanottu kesäpaketti – julkaistiin viime heinäkuussa.

Talvipakettiin on koottu monia erilaisia energia-alaan liittyviä toimia. Komissio tavoittelee muun muassa huoltovarmuuteen, energiatehokkuuteen ja sähkömarkkinoihin liittyviä uudistuksia.

Käytännössä unionin sähkömarkkinat etenevät samaan rajat ylittävään suuntaan, joka on jo tuttu Pohjoismaiden yhteisiltä sähkömarkkinoilta. Kuluttajat halutaan aktiivisemmin mukaan sähkömarkkinoille pientuottajina, energian varastoijina sekä lisäämään kysyntäjoustoa.

Energiatehokkuuteen tavoitellaan 30 prosentin parannusta.


Suomen kannalta tärkein osa nyt julkaistua talvipakettia on kiinteän biomassan kestävyyskriteerit. EU on jo aiemmin linjannut, millaisin ehdoin nestemäiset biopolttoaineet voidaan laskea uusiutuviksi. Nyt tätä direktiiviä laajennetaan koskemaan myös biokaasua ja kiinteitä biopolttoaineita kuten metsähaketta.

WWF:n mukaan uusien kriteerien tasosta kertoo se, että vaikka suomalaisen metsäluonnon monimuotoisuus edelleen heikkenee, kestävyyskriteerit eivät tuo tähän muutosta vaan näyttävät hyväksyvän nykytoimien riittämättömyyden. Järjestön mukaan kriteerit eivät varmista ekologista kestävyyttä millään tavoin.

Bioenergia-alalla ollaan sen sijaan tyytyväisiä, että pelko toimintaa rajoittavista kriteereistä osoittautui turhaksi.

”Biomassan energiakäytön kestävyys Euroopassa varmistetaan ilman liiallista byrokratiaa ja riippumatta siitä mikä lopputuote biomassasta syntyy”, toimitusjohtaja Harri Laurikka sanoo Bioenergia ry:n tiedotteessa.


Suomen bioperusteisen energiapolitiikan kannalta lupaavaa on myös se, että myös komissio haluaa korvata aiempaa suuremman osan liikennepolttoaineista biopolttoaineilla. Tämän sekoitusvelvoitteen tavoite on kuitenkin paljon alempi kuin Suomessa, joten se ei edellytä uusia kansallisia toimia. Sen sijaan se vahvistaa biopolttoainealan tulevaisuuden näkymiä.

”Komission esitys luo entistä vakaamman toimintaympäristön kehittyneiden biopolttonesteinen tuottaville suomalaisille edelläkävijäyrityksille”, iloitsee liikenneministeri Anne Berner (kesk) hallituksen tiedotteessa.

Komission esitys vahvistaakin hallituksen visiota biopolttoaineiden tulevaisuudesta. Viime viikolla hallituksen esittelemässä energia- ja ilmastostrategiassa investointitukea uusille biojalostamoille.


Kyseessä on tässä vaiheessa vielä komission esitys. Se voi vielä muuttua, kun sitä käsitellään jäsenmaiden kesken sekä europarlamentissa. Tähän ympäristöjärjestöt asettavat toivonsa.

”Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden on muutettava ehdotettuja energialinjauksia. Muussa tapauksessa EU menettää osan aiemmista saavutuksistaan ja jää paitsi niistä eduista, joita energiauudistus voi tuoda taloudelle. Komissio näyttää ajattelevan, että sopiva tapa ilmastonmuutoksen torjuntaan on polttaa lisää puuta”, WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle sanoo.

Sen sijaan bioenergia-alalla toivotaan, että komission esitys menee läpi ilman suurempia muutoksia.

”Toivomme Suomen hallituksen ja europarlamentaarikkojen tukevan komission esityksen päälinjoja. Esitystä on harkittu pitkään ja on Euroopan ja Suomen etu, että näissä linjoissa pysytään. Neulasten halkomiseen ei tule erehtyä”, Laurikka sanoo.

ilmastopolitiikka  biodiversiteetti  metsät  biopolttoaineet  liikenne  euroopan unioni  komissio  uusiutuvat  energia  energiatehokkuus 




Viite