Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Suomi vaihtaa kiintiöpakolaiset Välimereltä tulleisiin

Vihreät

Olli-Poika Parviainen
Eri mieltä. Olli-Poika Parviainen jätti eriävän mielipiteen hallintovaliokunnan lausuntoon. Sen mukaan pakolaiskiintiötä pitäisi kasvattaa tai uusia tulijoita ei pitäisi laskea mukaan kiintiöön. Vihreät

Eri mieltä. Olli-Poika Parviainen jätti eriävän mielipiteen hallintovaliokunnan lausuntoon. Sen mukaan pakolaiskiintiötä pitäisi kasvattaa tai uusia tulijoita ei pitäisi laskea mukaan kiintiöön.

12.6.2015 16.24

Kati Pietarinen

Hallitus esittää EU:ssa salonkikelpoista ottamalla vastaan Välimeren turvapaikanhakijoita ja EU:n uusia kiintiöpakolaisia, vihreä kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kommentoi Vihreälle Langalle. Uusilla tulijoilla kuitenkin korvataan perinteistä pakolaiskiintiötä, joka vähenee samalla luultavasti noin puolella.

Hallintovaliokunta ja suuri valiokunta hyväksyivät tänään lausunnon Suomen kannaksi EU-komission ehdotukseen, että EU-maissa käynnistetään hätätilamekanismi, jonka turvin Italiasta ja Kreikasta siirrettäisiin 40 000 turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin. Suomi voi päätöksen mukaan ottaa seuraavan kahden vuoden aikana vastaan EU-komission ehdotuksen mukaisesti 793 Välimeren yli Eurooppaan saapunutta syyrialaista ja eritrealaista turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta sekä 293 pakolaista suoraan EU:n ulkopuolisilta pakolaisleiriltä haettava pakolaista.

Turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja sekä EU:n kiintiöpakolaisten vastaanottamista käsitellään oikeus- ja sisäasioiden ministerineuvostossa ensi viikon alussa sekä Eurooppa-neuvostossa loppukuusta. Hallintovaliokunnan lausunnossa todetaan, että mekanismi tullaan todennäköisesti siellä hyväksymään.

”Esitystä voidaan tulkita niin, että hallitus voi kannattaa hätätilamekanismin käyttöönottoa. Mutta koska tulijoiden määrä pitää kattaa nykyisellä pakolaiskiintiöllä, se on joltain toiselta hätää kärsivältä pois”, hallintovaliokunnan jäsen Parviainen kommentoi.

”Siinä ihan selvästi näkee, että hallitus tasapainoilee: yritetään olla salonkikelpoisia EU:ssa, mutta samalla yritetään miellyttää konservatiivista maahanmuuttovastaista blokkia.”

Parviaisen vasemmistoliiton ja Rkp:n edustajien kanssa tekemä vastaehdotus kaatui valiokunnassa äänin 13–3. Hän jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Myös suuressa valiokunnassa vihreiden edustaja Johanna Karimäki teki vastaesityksen lausuntoon. Lausunto hyväksyttiin kuitenkin hallituspuolueiden äänin 16–8.

Hallitus siis suostunee 1085 ihmisen vastaanottamiseen kahden vuoden aikana käytännössä sillä ehdolla, että määrä vähennetään Suomen jo olemassa olevasta pakolaiskiintiöstä. Kiintiö on viime vuodesta lähtien ollut 1050 henkeä vuodessa.

Viime vuonna tulijoista lähes 500 oli Libanonin ja Jordanian pakolaisleireiltä haettuja syyrialaisia. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Suomi on ottanut vastaan kiintiössä vuosittain noin sata henkeä, jotka on todettu esimerkiksi lääketieteellisin perustein olevan kiireellisen uudelleensijoittamisen tarpeessa. Joukossa on esimerkiksi vakavista sairauksista kärsiviä lapsipotilaita, joiden hoitoon pääsyn pikaisuus on hoidon onnistumisen kannalta oleellista.

Nyt kiintiö supistunee puolella, kun tilalle otetaan EU-maista siirrettäviä turvapaikanhakijoita ja EU-kiintiössä tulevia pakolaisia.

EU-komission aloitteen taustalla on EU:n pyrkimys osoittaa reagoivansa Välimeren pakolaistragediaan sekä pyrkimys tukea Italiaa ja Kreikkaa, joiden turvapaikkajärjestelmä on kaaoksessa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo vuonna 2011 todennut turvapaikanhakijoiden kohtelun Kreikassa rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta. Italiaan saapui vuonna 170 000 siirtolaista Välimeren yli ja Kreikkaan 50 000. Suomeen turvapaikanhakijoita tuli 3651.

Italiasta ja Kreikasta siirretään muihin EU-maihin sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden oletetaan saavan turvapaikan. Käytännössä kyse on lähinnä sisällissotaa pakenevista syyrialaisista sekä eritrealaisista. YK kuvailee tuoreessa raportissaan Eritreaa orwelilaiseksi yhteiskunnaksi, jossa ihmisiä valvotaan herkeämättä ja vangitaan selityksettä.

Sisäministerien ensi tiistaina käsiteltävään esitykseen kuuluu myös 20 000 kiintiöpakolaisen tuominen EU-maihin seuraavan kahden vuoden aikana suoraan pakolaisleireiltä. Suomen osuus tulijoista olisi 293 henkeä. Myös heidät vähennetään kiintiöstä. EU-maihin haettavien kiintiöpakolaisten määrä on erittäin pieni: esimerkiksi Syyrian naapurimaissa, Uudenmaan läänin kokoisessa Libanonissa arvioidaan olevan 1,3 miljoonaa ja Turkissa 1,9 miljoonaa pakolaista.

pakolaiset  ihmisoikeudet 




Viite