Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva

Piia-Noora Kauppi
Lehtikuva

Suorasanainen lobbari – läpivalaisussa Piia-Noora Kauppi

2.3.2017 9.11

Emmi Skytén

Miksi hänellä on valtaa?

Piia-Noora Kauppi, 42, on Finanssialan keskusliiton (FK) toimitusjohtaja. FK on pankkialan yhtiöiden etua ajava toimialajärjestö. Se lobbaa ministeriöitä, Finanssivalvontaa, muita julkisia virastoja, kansanedustajia ja mediaa. Järjestön valta perustuu hyviin resursseihin ja virkamiesyhteyksiin.

Järjestö vaikuttaa muun muassa lakien valmisteluun. Se on hyvin usein mukana lakialoitteita kommentoivissa työryhmissä. Esimerkiksi hallintarekisterilain valmistelussa FK ehdotti mallia, joka olisi avannut Suomessa sijaitsevien pankkien hallintarekisterit, mutta ei ulkomaisia.

Hallintarekisteri on menettely, jolla arvopaperin todellisen omistajan voi piilottaa. Valtiovarainministeriö kopioi mallin myöhemmin omaksi kannakseen.

Uran alku?

Kauppa- ja oikeustieteitä opiskellut kokoomusnuori ja järjestöaktiivi eteni nopeasti urallaan. Kansanedustaja Ben Zyskowicz rekrytoi Kaupin kokoomuksen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeriksi. Pian sen jälkeen hänet valittiin kokoomuksen listoilta Euroopan parlamenttiin kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena vuonna 1999. Kauppi oli 24-vuotias. Zyskowicz oli vahvasti mukana myös Kaupin eurovaalikampanjassa.

Uran käänne?

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen bongasi Kaupin FK:n toimitusjohtajaksi vuonna 2008. Valintaan vaikutti muun muassa se, että Kaupilla oli hyvät eurooppalaiset suhdeverkostot.

Meppinä hän oli vetänyt useita pankkialan lakialoitteita ja toiminut finanssialan lobbareiden rahoittaman European Banking Industry Committee -foorumin puheenjohtajana. Wall Street Journalin mukaan Kauppi esitti muun muassa EU:n rahanpesudirektiiviin muutoksia, jotka olivat sanasta sanaan samanlaisia kuin erään pankkialan etujärjestön ehdotukset.

Vuonna 2008, samana vuonna, kun Kauppi siirtyi mepistä FK:oon, Corporate Europe Observatory -järjestö valitsi hänet Vuoden eturistiriita -palkinnon saajaksi.

Uran kohu?

Vuonna 2013 OP-ryhmä kyseenalaisti Kaupin riippumattomuuden. Kulisseissa häntä arvosteltiin liian läheisistä suhteista Sammon ja Nordean puheenjohtaja Björn Wahlroosiin. Helsingin Sanomien haastattelussa Kauppi oli kehunut Wahlroosia ylivertaiseksi keskustelukumppaniksi, mitä Karhinen saman lehden tietojen mukaan piti harkitsemattomana kommenttina. Myöhemmin samana vuonna Kauppi oli valittu jäseneksi UPM:n hallitukseen, jonka puheenjohtaja Wahlroos oli.

OP-ryhmä halusi tuolloin myös laittaa FK:n säästökuurille, koska se oli tyytymätön järjestön lobbaukseen. Kohu johti julkisiin spekulaatioihin Kaupin erosta, mutta hän jatkoi tehtävässään.

Arvomaailma ja verkostot

Kauppia luonnehditaan suorasanaiseksi ja vahvaksi omissa mielipiteissään. Entinen kollega kuvailee hänen olevan ystävilleen lojaali. Sellainen, joka pitää lupauksensa.

”Hän ei siedä kaksinaamaisuutta eikä valehtelua”, kollega sanoo.

Yhden lähteen mukaan entinen valtiovarain- ja pääministeri Alexander Stubb (kok) kuuntelee Kauppia tarkasti. Toinen molempia lähellä oleva henkilö kuvailee välien olevan hyvät ja suorat, mutta normaalit.

”Kun he olivat samaan aikaan meppejä, työskentelivät he läheisesti yhdessä,” hän jatkaa.

Kaupin kokoomusnuoriajoilta tuntenut henkilö muistelee hänen olleen tiukka ja vaativa nuorisopoliitikko, joka korosti ihmisten vastuuta omasta elämästään.

”Hän oli suora ja pystyi perustelemaan mielipiteensä hyvin. Vaikka kaikki eivät olleet hänen mielipiteistään samaa mieltä, monet jakoivat käsityksen, että hän osaa argumentoida”.

Vuonna 2014 Kauppia yritettiin houkutella sekä kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi että eurovaaliehdokkaaksi, mutta hän kieltäytyi molemmista.

Perhe ja vapaa-aika

Kauppi on naimisissa KPMG:n veroasiantuntija Jussi Järvisen kanssa. Heillä on kolme lasta. Kauppi harrastaa hiihtoa ja triathlonia. Hän on nuoruudessaan ollut kilpatanssija. Kaupin tuttavan mukaan Kauppi on ”rento bilettäjä”, hyvää seuraa ja puhuu vapaalla sujuvasti kaikesta, muttei jauha politiikkaa.

Tulot 2015?

367 461 €




Viite