Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuntakartta

Suuri harppaus?

7.4.2017 14.27

Vihreä Lanka

Vihreät tavoittelee 14 prosentin kannatusta ja 500 valtuustopaikkaa. Tätä se tarkoittaa erilaisissa kunnissa.

Ovatko huhtikuun kuntavaalit vihreille läpimurto kunnallispolitiikan ytimeen? Tähän saakka puolueella on ollut painoarvoa lähinnä suurissa kaupungeissa.

Vihreiden kannatuksen painottuminen suuriin kaupunkeihin näkyy paikkamäärissä. Viime kuntavaaleissa vihreät sai viidenneksi eniten ääniä mutta jäi valtuustopaikoissa seitsemänneksi. Tähän haetaan nyt muutosta. Vihreiden tavoite on nostaa ääniosuutta 5,5 prosenttiyksiköllä 14 prosenttiin ja kasvattaa valtuustopaikkojen määrää reilusta kolmestasadastayli viiteensataan.


Puolueen ydinalueilla, Helsingissä, Tampereella ja Turussa vihreät tavoittelee suurimman puolueen paikkaa. Lähimpänä tavoite on Helsingissä, jossa vihreät oli maaliskuussa julkistetussa gallupissa suurin puolue. Kunnissa on valtaa ja suurissa kaupungeissa sitä on paljon koko maan mittakaavassakin.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen muistuttaa, että kunnissa tehdään merkittäviä ilmastopäätöksiä esimerkiksi energiasta, rakentamisesta ja kaavoituksesta. Suuri osa Pariisin ilmastosopimuksesta toimeenpannaan kunnissa.

Kunnat voivat myös olla noudattamatta hallituksen linjauksia, jos niin päättävät. Näin tehtiin esimerkiksi Helsingissä, jossa päätettiin olla rajaamatta subjektiivista päivähoito-oikeutta vastoin hallituksen päätöstä.


Muissa suurissa kaupungeissa valtakunnallisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää selvää voittoa. Espoossa vihreät on toiseksi suurin puolue ja gallupeissa vahvoilla. Vantaallakin nousua on tulossa. Kummassakin kaupungissa ykköspaikka jää vielä näissä vaaleissa saavuttamatta.

Onnistunut ehdokashankinta lupaa kuitenkin hyviä vaaleja muun muassa Jyväskylässä.


Pienemmissä maakuntakeskuksissa ja kehyskunnissa vihreiden suora vaikutusvalta kuntapolitiikassa on  monesti vähäinen. Tosin poikkeuksia on. Esimerkiksi Pirkkalassa vihreät on kolmanneksi suurin puolue. Pirkkala on myös yksi niistä muutamasta suomalaisesta kunnasta, jossa on käytössä pormesterimalli.

Mikkelissä vihreiden valtuustoryhmä on pienempi kuin Pirkkalassa. Puolueella on Etelä-Savon keskuksessa jo 30 vuoden historia. Sen aikana vihreiden teemoja on saatu ujutettua myös muiden puolueiden listoille.

Maakunnissa uskotaan, että vihreiden valtakunnallinen menestys sataa paikalliseenkin laariin. Puoluesihteeri Miettinen muistuttaa, että hallituskauden puoliväliin osuvat vaalit ovat myös tilaisuus äänestää hallituksen luottamuksesta.

Koulutus, ympäristö, köyhyyden vähentäminen ja työ. Muun muassa näistä asioista kunnissa päätetään, ja juuri nämä teemat ovat vihreiden tonttia.


Valtuutettujen määrän lisäämisessä vihreille olisi tärkeää vallata uusia kuntia, saada läpi ensimmäisiä ehdokkaita. Näin arvioi Vihreälle Langalle politiikan tutkija Sami Borg.

Olennaista on, että puolue saa yhä useammassa kunnassa oman listan vaaleihin. Muuten vihreitä ei voi äänestää.  Näissä vaaleissa ehdokkaattomia kuntia on 106, parikymmentä vähemmän kuin viime vaaleissa.

Iskun paikka

Vihreiden kuntavaalitavoitteen, noin viidensadan valtuustopaikan saavuttaminen, ei toteudu pelkästään asemien parantamisella suurissa kunnissa. Pienissä kunnissa on saatava läpi ensimmäisiä edustajia.

Vihreät sai 2015 eduskuntavaaleissa noin 6 200 ääntä niistä kunnista, joissa ei ollut vihreitä ehdokkaita vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Vihreiden viime kuntavaalien yli 210 000 äänen kokonaispottiin verrattuna tämä potentiaalinen potti ei ole valtava. Pienissä kunnissa muutamalla kymmenelläkin äänellä voi kuitenkin saada valtuustopaikan.

Huhtikuun vaaleissa vihreiden listoilla olevista uusista kunnista lupaavimmalta näyttää Pyhäjoki, jonne rakennetaan suomalais-venäläistä Fennovoiman ydinvoimalaa. Eduskuntavaalien pottia tosin selittää voimalahanketta vastustaneen Hanna Halmeenpään kannatus.

Lupaavimmat uudet kunnat

Top-5 kunnat, joissa vihreillä oli kannatusta 2015 eduskuntavaaleissa, muttei ehdokasta 2012 vaaleissa. Näissä kuntavaaleissa vihreitä ehdokkaita on ja siten myös toive äänisaaliista.

  1. Pyhäjoki 10,7%
  2. Vesilahti 7 %
  3. Taipalsaari 5,5 %
  4. Liperi 5,5 %
  5. Myrskylä 4,4%

Vihreä Lanka seuraa vaaleja sunnuntaina klo 19 alkaen verkossa, Facebookissa ja Twitterissä.

kuntavaalit  Vihreät 


Lisää aiheesta:



Viite