Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tällä ekologisella kasvualueella Suomella hyvät mahdollisuudet, sanoo komissaari Katainen

Wikimedia Commons/European Peoples' Party

Jyrki Katainen
Hyvä jakoon. Yritykset miettivät tosissaan keinoja täyttää verovelvoitteet, sanoo Katainen.Wikimedia Commons/European Peoples' Party

Hyvä jakoon. Yritykset miettivät tosissaan keinoja täyttää verovelvoitteet, sanoo Katainen.

18.1.2017 13.18

Riikka Suominen

Jakamistalous etenee Euroopassa, sanoo kilpailukyvystä ja kasvusta vastaava EU-komissaari Jyrki Katainen. Esimerkiksi vertaisvuokrattujen asuntojen ja Uberin kaltaisten kyytipalveluiden kysyntä kasvaa. Samaan aikaan yritykset miettivät Kataisen mukaan tosissaan tapoja täyttää vero- ja työnantajavelvoitteet.

Konsulttiyhtiö PWC on arvioinut, että jakamistalouden markkinoiden arvo on tällä hetkellä pelkästään Euroopan alueella 28 miljardia euroa, ja että markkina kasvaa 25 prosentin vuosivauhtia.

Kataisen mukaan vuosikymmeniä sitten luotua sääntelyä pitää muuttaa ajantasalle. Vielä EU:n laajuista sääntelyä ei ole kehitetty.

"Esimerkiksi Airbnb:n toimintaa on vaikea harmonisoida, koska kysyntä ja tilanteet eri kaupungeissa ovat niin erilaiset", Katainen sanoo. Hänestä Suomi hyötyisi jakamistalouden yleistymisestä. Palvelutuotteiden myynti olisi mahdollinen kasvuala.

"Suomi on teknologisesti innovatiivinen maa. Jakamistaloudessa teknologia yhdistyy palveluun. Spotify ja Skypekin on kehitetty pienissä maissa" Katainen sanoo ja viittaa Ruotsiin ja Viroon.

Jakamistalous tarkoittaa muun muassa autojen ja kodinkoneiden yhteiskäyttöä ja asuntojen vuokrausta Airbnb:n kautta.

Komissio esitti viime kesänä suuntaviivat jakamistaloudelle.


Lisää aiheesta:Viite