Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Jeremy Weir
Uusi kasvo. Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir. Yhtiö sijoittaa Terrafameen ja lainoittaa sen toimintaa.Sammeli Heikkinen

Uusi kasvo. Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir. Yhtiö sijoittaa Terrafameen ja lainoittaa sen toimintaa.

Tällainen on Terrafamen uusi kumppani Trafigura

10.2.2017 13.59

Vihreä Lanka

Talvivaaran nikkelikaivoksen omistava valtionyhtiö Terrafame kertoi tänään uudesta rahoitusjärjestelystä. Kaivostoimintaa tulevat rahoittamaan Trafigura ja sen alainen rahastoyhtiö Galena. Niille siirtyy 15,5 prosenttia Terrafamen omistuksesta.

Osana järjestelyä Trafigura sitoutuu ostamaan kaiken kaivoksen tuottaman nikkelin ja 80 prosenttia sinkistä.

Trafigura on valtava monikansallinen yhtiö, joka on keskittynyt raaka-aineiden ja polttoaineiden kauppaan. Yhtiö kuuluu liikevaihdolla mitattuna maailman sadan suurimman yhtiön joukkoon. Sillä on muun muassa suuria öljyvarastoja, joiden ansiosta se voi ostaa öljyä halvalla ja myydä sitä vasta hinnan noustua.


Trafigura sai vuonna 2010 miljoonan euron sakot laittomasta jäteviennistä. Asiasta tuolloin uutisoineen Ylen mukaan Probo Koala -aluksella Norsunluurannikkolle kuljetetut myrkyt aiheuttivat 17 ihmisen kuoleman.

Brittilehti Guardian kirjoitti joulukuussa 2015, että Trafigurasta tuli aiempaa merkittävämpi peluri Venäjän öljymarkkinoilla, kun monet muut yhtiöt vetäytyivät alueelta Ukrainan kriisin ja sen seurauksena määrättyjen pakotteiden myötä.

Viime vuonna sveitsiläinen kansalaisjärjestö Public Eye julkaisi raportin, jonka mukaan Trafigura hyödyntää afrikkalaisten maiden kehittymätöntä lainsäädäntöä viemällä alueelle "Afrikka-laatuista" polttoainetta, jossa on ilmanlaatua heikentäviä myrkyllisiä epäpuhtauksia.
Viite