Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taxrebate.org.uk (Flickr: CC BY 2.0)

Työn hinta. Hallitus pyrkii kasvattamaan Suomen kilpailukykyä alentamalla työvoimakustannuksia.Taxrebate.org.uk (Flickr: CC BY 2.0)

Työn hinta. Hallitus pyrkii kasvattamaan Suomen kilpailukykyä alentamalla työvoimakustannuksia.

Talousprofessori: kilpailukyvyn heikkeneminen ei selitä Suomen heikkoa taloutta

9.9.2015 13.43

Sammeli Heikkinen

Hallituksen eilisten leikkausehdotusten vaikutus kilpailukykyyn selviää vasta työmarkkinaneuvotteluissa, arvioi talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo.

"Hallitus ilmeisesti laskee, että palkankorotukset jäävät pieniksi, vaikka muita työsuhteiden ehtoja heikennettäisiin. Tämä on toki mahdollista vallitsevassa taloustilanteessa, mutta normaalitilanteessa voisi odottaa työsuhteiden ehtojen heikentämisen johtavan kovempiin palkankorotusvaatimuksiin."

Sinänsä työvoimakustannusten aleneminen parantaa Uusitalon mukaan kustannuskilpailukykyä. Kilpailukyvyn heikkenemisellä ei Suomen talouden heikkoa tilaa voi kuitenkaan selittää.

"Alkuperäinen syy heikkoon taloustilanteeseen on vientisektorin, erityisesti elektroniikka- ja metsäteollisuuden heikko menestys, ja väestön ikääntymisestä johtuva julkisten menojen kasvu pitkällä aikavälillä", Uusitalo sanoo.

Hän arvioi, että kilpailukyvyn parantaminen voi kuitenkin auttaa rakentamaan uusia menestyviä yrityksiä koti- ja vientimarkkinoille.

Uusitalon mukaan työehtosopimusneuvotteluista tulee aiempaa riitaisempia, jos hallituksen esitykset menevät läpi.

"Suomalainen työmarkkinamalli ei tästä kuitenkaan vielä romutu ja hyvinvointiyhteiskuntakin säilyy laihdutuskuurista huolimatta hengissä."
Viite