Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taloustutkimuksen Rahkonen: Vasemmistoliiton menestys voi syödä vihreiden kannatusta

9.4.2017 20.54

Sammeli Heikkinen

Vihreiden tulos näyttää ennakkoäänten perusteella hyvältä, mutta niin näyttää myös vasemmistoliiton.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioi, että vasemmiston menestys voi syödä vihreiden vaalivoitosta terävimmän kärjen.

"Nojaan tutkimustietoon siitä, minkä puolueiden kannattajat ovat läheisimpiä. Vasemmistoliitosta on suht lyhyt matka vihreisiin ja päin vastoin. Ja jos lähipuolueet ovat molemmat plussalla, ne syövät toisiaan."

Vaalivoitto vihreille on tulossa joka tapauksessa. Miten suuri, se jää nähtäväksi. Rahkonen uskaltaa arvioida, että ennakkotuloksesta, 10,3 prosentista, nousua vielä tulee jonkin verran.

Yleisesti Rahkonen arvioi ennakkoäänten perusteella, että vaalit ovat jännittävät ja tiukat, mutta eivät kovin yllättävät. 

Helsingissä on laskettu 39 prosenttia äänistä. Kokoomus on noin kahdeksan prosenttiyksikön karkumatkalla vihreisiin verrattuna. Vaikka vihreiden vaalipäivän tulos on Helsingissä yleensä kokoomusta parempi, takamatka on pitkä.

Rahkonen arvioi, että myös Helsingissä vasemmiston menestys on voinut viedä vihreiden ääniä. Myös ensimmäisiin vaaleihinsa osallistuva Feministinen puolue on kerännyt ennakkoäänistä noin 1,5 prosenttia, millä irtoaisi yksi valtuustopaikka.

"Nämä äänet ovat pois vasemmistoliitosta ja etenkin vihreiltä", Rahkonen pohtii.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jos kuntavaalien äänestysprosentti muuttuu paljon edellisistä vaaleista, lopullinen tulos voi vielä poiketa ennakko-odotuksista.

"Valtakunnallinen asetelma kiinnostaa eduskuntavaalien tyyliin, mutta kuntavaalit ovat eri vaalit, sen on saanut itsekin kokea karvaasti. Nyt spekuloidaan, kohta jo tiedetään."
Viite