Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

jäteveden viemää? Onko Talvivaara syyllistynyt tiedotusrikokseen?Sammeli Heikkinen

jäteveden viemää? Onko Talvivaara syyllistynyt tiedotusrikokseen?

Talvivaara vahvistaa HS:n tiedon: tiedotusrikostutkinta käynnissä

28.4.2015 9.59

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran kaivososakeyhtiö vahvistaa, että poliisi on käynnistänyt esitutkinnan sen tiedotuskäytännöistä. Rikosepäilystä kertoi varhain tiistaiaamuna Helsingin Sanomat.

Hesarin mukaan tutkintapyynnön on tehnyt rahoitus- ja osakemarkkinoita valvova Finanssivalvonta. Sen mukaan kaivosyhtiö ei ole kertonut tuotantomääriensä ja -ennusteidensa muutoksista riittävän nopeasti.

Talvivaara kertoo tiedotteessaan uskovansa, että esitutkinta osoittaa tiedotuskäytäntöjen olevan asianmukaisia. Kaivoyhtiön mukaan Finanssivalvonnalle on annettu viime vuosina useita selvityksiä, eikä niistä ole seurannut valvontatoimenpiteitä.

Vihreä Lanka kirjoitti jo vuoden 2011 joulukuussa Talvivaaran toteutumattomista tuotantoennusteista.

Siviilioikeuden professori Jukka Mähönen oli arvioinut Langalle jo aiemmin, että kaivosyhtiön pitäisi tiedottaa toimintaansa vaikuttavista ympäristöongelmista.

"Mielestäni yhtiön täytyisi tulla ulos arvopaperimarkkinalain edellyttämällä tavalla, eikä vain kommentoida asiaa tiedotusvälineissä", Mähönen sanoi marraskuussa 2011.

Virallisesti yhtiö tiedotti ongelmistaan sijoittajille vasta maaliskuussa 2012 julkaisemassaan toimintakertomuksessa. Mähönen kommentoi asiaa uudestaan viime vuoden lopulla, kun Long Playn julkaisema artikkeli toi lisätietoa kaivoksen tarinaan.

Juttuun lisätty klo 11.10 Talvivaaran kanta 3. kappaleeseen.

kaivosteollisuus  rikos  Talvivaara 
Viite