Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Juhlintaa Kansalaistorilla
Historiallinen hetki. Tasa-arvoisen avioliiton kannattajat juhlivat lain hyväksymistä eduskunnan edustalla syksyllä 2014.Lasse Leipola

Historiallinen hetki. Tasa-arvoisen avioliiton kannattajat juhlivat lain hyväksymistä eduskunnan edustalla syksyllä 2014.

Tasa-arvoista avioliittoa vastustava lakialoite keskusteluun tänään – Niinistö: olisi pitänyt kaataa jo valiokunnassa

16.2.2017 9.56

Lasse Leipola

Eduskunta käsittelee tänään torstaina kansalaisaloitetta, joka tähtää tasa-arvoisen avioliiton perumiseen. Sukupuolineutraalin avioliiton on määrä astua voimaan maaliskuun alussa, minkä vuoksi kansalaisaloitteen käsittelyssä on pidetty kiirettä.

Lakivaliokunta päätti eilen keskiviikkona esittää lain hylkäämistä ja viedä asian siten täysistunnon päätettäväksi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on pahoillaan, että asia menee vielä kerran täysistunnon käsiteltäväksi.

Asian vieminen näin pitkälle ei ole kunnioittavaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kohtaan. Parempi vaihtoehto olisi ollut päättää asian raukeamisesta yhdenvertaisuuden vastaisena jo lakivaliokunnassa”, Niinistö kirjoitti Facebookissa tiistaina.


Lakivaliokunta halusi kuitenkin viedä kansalaisaloitteen täysistunnon käsiteltäväksi – ehdottaen samalla sen hylkäämistä. Hallituspuolueiden osalta aloitteen vieminen täysistunoon on nähty myönnytykseksi perussuomalaisille.

”Lopputuloksena tästä hallituspuolueiden arvottomasta kaupankäynnistä on se, että täysistunto joutuu vielä kerran äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista”, Niinistö kirjoittaa.

Täysistuntokäsittelyä ovat kannattaneet myös monet oppositiossa. Vasemmiston Silvia Modigin mukaan aloitteen hautaaminen valiokuntaan olisi vastoin kansalaisaloitteen henkeä.

”Itse vastustan myös aloitetta ja pidän kohtuuttomana sitä, että sateenkaariperheet taas kerran joutuvat samaan tilanteeseen, missä osin asiattomin ja loukkaavin argumentein vastustetaan heidän ihmisoikeuksiaan. Silti pidän mietinnön laatimista ainoana oikeana tapana toimia”, Modig kirjoitti blogissaan eilen keskiviikkona.


Vihreiden Niinistö itse
osallistui lain käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, jossa
asiantuntijoiden enemmistö piti perustuslaista johtuvista syistä lakiesitystä kyseenalaisena.

”Perustuslakivaliokunnan lausunto lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista oli niin kriittinen, että jo se yksinään olisi ollut riittävä peruste lakivaliokunnalle kaataa kansalaisaloite jo valiokunnassa ilman sen viemistä täysistunnon äänestykseen.”

Tasa-arvoisen avioliittolain kaatamiseen tähtäävästä kansalaisaloitteesta keskustellaan eduskunnassa tänään iltapäivästä. Lopullinen äänestys asiasta on perjantaina.

”Suomella pitäisi olla nyt syytä iloon ja juhlaan, kun astumme edistyksellisten maiden joukkoon tasa-arvossa. Hallituksen näytelmä jättää siihen vähintään ruman tahran.”
Viite