Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Terhon perussuomalaiset - kohti nuivaa oikeaa?

Pehmo-Halla-aho? Veisikö Terho perussuomalaisia Halla-ahoa maltillisemmin samaan suuntaan?

Pehmo-Halla-aho? Veisikö Terho perussuomalaisia Halla-ahoa maltillisemmin samaan suuntaan?

6.3.2017 18.34

Sammeli Heikkinen

Ensimmäinen järeä kanuuna hinattiin asemiin perussuomalaisten puheenjohtajakisassa maanantaina, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti tavoittelevansa puolueen puheenjohtajuutta.

Mihin suuntaan Terho vie perussuomalaiset, jos hänestä puheenjohtaja tulee? Henkilöhistorian ja vaalikonevastausten perusteella Terhon perussuomalaiset olisi selkeämmin maahanmuuttovastaisuuteen pohjaava ja enemmän oikealle kallistuva, kuin Timo Soinin ympärilleen haalima puolue.

Ennen Terhoa perussuomalaisten puheenjohtajuudesta on ilmoittautunut kisaamaan vain melko tuntematon rivikansanedustaja Leena Meri ja muutama paikallistason toimija.

Terhon kilpakumppaniksi povattu puolustusministeri Jussi Niinistö kippasi korttinsa pöydälle maanantaina ja ilmoitti kannattavansa Terhoa. Liki välittömästi Terhon ilmoituksen jälkeen tukijaksi ilmoittautui myös eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Puolueen eliitti näyttää olevan Terhon takana. Mihin se sitten riittää? Paljon lienee kiinni Jussi Halla-ahon halukkuudesta lähteä todelliseen taistoon.

Se, että puoluejohdon kärkiehdokas on Terho eikä Niinistö, voi olla nyökkäys perussuomalaisten nuivan siiven suuntaan. Terhon juuret ovat puolueen maahanmuuttovastaisessa osassa. Terho totesi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa olevansa maahanmuuttokriittinen muttei halla-aholainen.

Perussuomalaisia seurannut ja heidän nousustaan kirjan kirjoittanut Marianne Lydén määritteli kuitenkin toissa vuonna Vihreälle Langalle Terhon kuuluvan puolueen muukalaisvastaisiin halla-aholaisiin.

Terhon julkikuvaa raskauttaa myös Kanava-lehteen kymmenen vuotta sitten kirjoitettu rotuessee, joka nostettiin taas maanantaina esiin sosiaalisessa mediassa.

Nykyään Terho profiloituu perussuomalaisten mittapuulla maltilliseksi keskustelijaksi, joka kiittelee kovaa maahanmuuttopolitiikkaa ja pohtii, pitäisikö perussuomalaisten vaatia kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Terho on myös Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja. Liiton keskeinen tavoite on pakollisesta ruotsin opiskelusta luopuminen.

Eri asia on, kokevatko nuivat Terhon omaksi ehdokkaakseen. Perussuomalaisten erikoinen henkilövalintamalli avaa tallin ovet paitsi Halla-aholle, myös aidoille mustille hevosille. Puolueen henkilövalinnoista voivat vain ne jäsenet, jotka ovat itse paikalla puoluekokouksessa. Vanhanaikaiselle kokousenemmistöllä junttaamiselle siis voisi olla saumaa. Esimerkiksi Osmo Soininvaara katsoo tällaisen vaalitavan hyödyttävän juuri Halla-ahoa.

Vaikka perussuomalaisten talouspolitiikka on viimeiset pari vuotta ollut päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen myötäilyä, Terho veisi puolueen luultavasti entistä selkeämmin oikealle.

Poliittista analyysia harjoittava vihreiden puoluehallituksen jäsen Heikki Sairanen kirjoitti maanantaina Facebookissa, että Helsingin Sanomien vaalikoneeseen vuonna 2015 annettujen vastausten perusteella Terho sijoittuu selvästi Soinia oikeammalle talouspolitiikassa, vaikkakin on tätä hieman vähemmän konservatiivinen.




Viite