Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Terrafame hylkäsi Talvivaaran - Perän ovi kaivokselle sulkeutui

3.6.2016 11.03

Sammeli Heikkinen

Terrafame on lyönyt luultavasti viimeiset naulat velkasaneerauksessa pitkään kärvistelleen Talvivaaran kaivososakeyhtiön arkkuun.

Valtionyhtiö Terrafame ilmoitti perjantaina, ettei se aio toteuttaa Talvivaaran kaivososakeyhtiön kanssa esisovittua omistusjärjestelyä. Käytännössä tämä voi ajaa Talvivaaran konkurssiin ja sulkee Sotkamon kaivoksen oven lopullisesti sen perustaneelta Pekka Perältä.

Tammikuussa solmittu esisopimus olisi toteutuessaan siirtänyt Terrafamen omistukseen kaivososakeyhtiölle jääneet laboratorion, kalkkilaitoksen ja geologisen tietokannan. Vastineeksi Talvivaara olisi saanut rahaa ja velkansa järjestettyä niin, että se voi saada pitkään jatkuneen velkasaneerauksensa loppuun.

Lisäksi Perän johtama Talvivaara olisi voinut päästä Sotkamon kaivoksen osaomistajaksi. Näin Talvivaaran suurin henkilöomistaja Perä olisi saanut taas jalansijan perustamaltaan ja pitkään hallitsemaltaan kaivokselta.


Nyt Terrafame ja sen omistaja, valtion erityistehtäväyhtiö Terrafame Group kuitenkin irtautuvat sopimuksesta. Talvivaaran kannalta tilanteen tekee kohtalokkaaksi se, että Terrafamella on siltä noin 13 miljoonan euron saatavat, joita valtionyhtiö vaatii nyt Talvivaaralta välittömästi.

Lisäksi Talvivaaran kassavirta on syntynyt Terrafamelle kuukausittain noin 400 000 euron arvosta myydyistä palveluista ja tuotteista. Nyt Terrafame aikoo lopettaa näistä maksamisen ja ilmoittaa ottavansa Talvivaaran palvelut ja tuotteet maksuna veloista.

Talvivaaran pörssitiedotteen mukaan rahoja velkojen maksuun ei löydy.

"On olemassa merkittävä riski siitä, että Terrafamen vaatimukset voivat vaarantavat yhtiön yrityssaneerausmenettelyn jatkumisen ja saattavat johtaa yhtiön konkurssiin", tiedotteessa sanotaan.


Terrafame osti nyt maksettavaksi kolahtavan saatavan sinkkijätti Nyrstarilta joulukuussa. Se mahdollisti esisopimuksessa hahmotellun yhteistyökuvion, mutta Vihreä Lanka arvioi jo joulukuussa, että velkaa voidaan käyttää myös vipuna, jolla valtio voi kaataa Talvivaaran.

Terrafame perustelee Talvivaaran heittämistä laidan yli Vaasan hallinto-oikeuden purkuputkipäätöksellä ja valtion päätöksellä valmistautua kaivoksen alasajoon.

Esisopimuksen solmimisen jälkeen Pekka Perä on myös tuomittu käräjäoikeudessa ympäristön turmelemisesta ja häntä vastaan on nostettu syyte tiedotusrikoksista.
Viite