Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Lauri Ratia
Valoisampi tulevaisuus? Lauri Ratia vakuutti torstaina lehdistölle, että Terrafamen kaivoksella edetään suunnitellusti kohti kannattavaa toimintaa.Lasse Leipola

Valoisampi tulevaisuus? Lauri Ratia vakuutti torstaina lehdistölle, että Terrafamen kaivoksella edetään suunnitellusti kohti kannattavaa toimintaa.

Terrafamen kukkaron pohja näkyy taas – lisärahoitusta tarvitaan 200 miljoonaa euroa

14.4.2016 11.08

Lasse Leipola

Valtionyhtiö Terrafamen haltuunsa ottama Talvivaara-kaivos on vielä kaukana kannattavasta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että yhtiön varat loppuvat kesäkuun loppupuolella. Vihreä Lanka on selvittänyt, että kaivokseen on käytetty jo peräti 640 miljoonaa euroa verovaroja.

Yhteensä lisärahoituksen tarpeeksi arvioidaan 200 miljoonaa euroa, mutta summaan vaikuttaa se, miten nopeasti tuotanto saadaan kannattavaksi.

”Kunnes kaivoksen toiminta on tasapainossa, omistajilta tarvitaan rahoitusta”, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi torstaina Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoi, että rahoitusneuvotteluja käydään parhaillaan sekä pääomasijoittajien että muiden kaivosalan yritysten kanssa.

”Vaikka yksityiset rahoituskuviot etenevät, on myös valtion varauduttava”, Hietanen sanoi.


Talvivaaran aikana arvioitiin, että kaivoksen kannattavuus edellyttää, että bioliuotuksella pystytään tuottamaan liuosta, jonka nikkelipitoisuus on kolme grammaa litrassa.

Hallituksen puheenjohtaja Ratia sanoo, että Terrafamen oman arvion mukaan 2,5 g/l riittää tekemään kaivoksesta kannattavan. Tällä hetkellä Terrafamen tuottaman liuoksen nikkelipitoisuus on 1,3 g/l ja tavoitteena on saada luku nostettua tänä vuonna 1,8 grammaan litralta.

Ratian mukaan alkuvuodelle asetetut tavoitteet on ylitetty, sillä Terrafame on pystynyt tehostamaan bioliuotusprosessia hyödyntämällä Talvivaaran aikanaan saamia oppeja. Muutoksia on tehty muun muassa salaojitukseen ja kasojen kasteluun.

Hänen mukaansa Talvivaaran niukka rahoitus johti siihen, ettei prosessia ajettu optimaalisesti. Terrafame pyrkii pitämään jäitä hatussa.

”Mekin voisimme imeä kasoista enemmän metallia, mutta jos haluaa saada prosessin toimimaan pitkällä aikavälillä, tämä on ainoa tapa.”


Terrafamelle annettiin kaksi vuotta aikaa saada kaivoksesta kannattava, joten tuotanto pitäisi saada rullaamaan kunnolla viimeistään ensi vuoden aikana. Tämän vuoden tuotantotavoite on kuitenkin vain 11 500 tonnia nikkeliä, mikä on selvästi vähemmän kuin vielä viime syksynä kaavailtu 15 000 tonnia.

Nykysuunnitelman mukaan nikkelintuotanto kasvaisi ensi vuonna 25 000 tonniin ja vuonna 2018 jo 30 000 tonniin.

”Kyseessä on kaivos, jolla on pitkällä aikavälillä hyvät mahdollisuudet tulla kannattavaksi ja siten kantaa vastuunsa ympäristöstä ja alueen työllisyydestä”, Ratia vakuutti.


Tuotannon kasvattaminen ei kuitenkaan ole Terrafamen akuutein huoli. Vaasan hallinto-oikeuden odotetaan antavan kevään aikana ratkaisunsa Nuasjärven purkuputkesta.

Kaivosalueella on yhteensä 9,9 miljoonaa kuutiota vettä, joiden laskeminen puhdistettuna Nuasjärveen aloitettiin viime viikolla. Vaasan hallinto-oikeuden syksyllä tekemän välipäätöksen mukaan vettä saa juoksuttaa vain 4,5 miljoonaa kuutiota vuodessa, kun alueen vuosisadanta on noin kahdeksan miljoonaa kuutiota.

Ratian mukaan kaivoksen toiminnan jatko on hankalaa, jos juoksutuslupaa ei palauteta korkeammelle tasolle.

”Sama ongelma koskee myös tilannetta, jossa kaivoksen toiminta ajetaan alas. Vesistä on jotenkin päästävä eroon.”
Viite