Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Michael Vadon / Wikimedia (CC-BY)

Donald Trump
Ärsyke. Moni suomalainen on reagoinut Trumpin valintaan tukemalla vastakkaista ideologiaa ajavia järjestöjä.Michael Vadon / Wikimedia (CC-BY)

Ärsyke. Moni suomalainen on reagoinut Trumpin valintaan tukemalla vastakkaista ideologiaa ajavia järjestöjä.

Trumpin valinta sataa vihreiden laariin? Myös järjestöt saaneet tukea

11.11.2016 13.34

Lasse Leipola

Ilmastonmuutokseen ja naisiin vähättelevästi suhtautuvan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi näkyy Suomessa yllättävällä tavalla.

Suomalaisten Trump-ahdistus on heijastunut moniin järjestöihin joko lahjoitusten tai jäsenmäärän kasvuna. Kyse samasta ilmiöstä, joka näkyy Yhdysvalloissa huomattavasti voimakkaampana. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö ACLU on saanut Business Insider -lehden mukaan ennätyslahjoitukset vaalien jälkeisenä päivinä.


Suurin kasvu on nähty vihreissä, sillä puolue on saanut parissa päivässä noin 80 uutta jäsentä. Vihreiden jäsenmaksu maksetaan aina vain loppuvuodeksi ja hinta on alennettu marraskuun alusta alkaen. Tämä ei kuitenkaan selitä viime päivien hyppäystä, sillä marraskuun alussa uusia jäseniä tuli vain noin neljä päivässä.

Vaikka puolueeseen liityttäisiin äkkipikaisena reaktiona, osasta tulee pysyviä jäseniä. Perussuomalaisten "jytky" vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ja Pekka Haaviston ilmiöksi kasvanut presidentinvaalikampanja toivat vihreille tuhansia uusia jäseniä ja niiden jälkeen puolueen jäsenmäärä on ollut noin kaksinkertainen aiempaan verrattuna.


Trumpin valinta näkyy toiminnanjohtaja Taru Anttosen mukaan myös Naisasialiitto Unionin jäsenmäärissä.

”Uusissa jäsenissä on pieni piikki keskiviikkona vaalien jälkeen. Ja voi olla, että tämä näkyy lahjoituksissa vielä myöhemminkin.”

Myös Rauhanpuolustajissa on havaittu pientä jäsenmäärän kasvua.

”On kyllä aika mahdotonta sanoa, mikä siitä liittyy Trumpiin ja mikä omaan kampanjointiin, joka alkoi jo ennen vaaleja”, toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro sanoo.

Amnestyn tiedottaja Aishi Zidan kertoo, että kuukausilahjoittajien määrässä on ollut selvä piikki. Tavallisena päivänä uusia lahjoittajia tulee noin yksi, mutta nyt parissa päivässä on tullut noin 25 uutta lahjoittajaa.

”Kuukausilahjoittajat ovat valtavan tärkeitä, koska he takaavat pitkäjänteisen työn.”
Viite