Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Taru Tujunen
Uusi foorumi. Viestintäyritys Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen on ollut järjestämässä Tulevaisuuden valtiopäiviä.Sammeli Heikkinen

Uusi foorumi. Viestintäyritys Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen on ollut järjestämässä Tulevaisuuden valtiopäiviä.

Tulevaisuuden valtiopäivillä etsitään politiikan uutta järjestystä

4.5.2017 10.23

Emmi Skytén

Taru Tujunen haluaa ottaa Porvoon valtiopäivät uusiksi. Tulevaisuuden valtiopäivillä ne, jotka yleensä puhuvat, kuuntelevat.

Mistä Tulevaisuuden valtiopäivissä on kyse?

”Se on seminaari, jossa pureudutaan siihen, miten edustuksellisen demokratian saisi toimimaan. Maailma ei toimi vanhojen lainalaisuuksien mukaan. Haasteet ovat enenevässä määrin globaaleja, mutta edustuksellinen demokratia on rakennettu paikalliseksi. Paljon on puhuttu siitä, että politiikka on rikki. Me etsimme vastauksia siihen, miten sen voi korjata.”

Miten politiikan sitten voi korjata?

”Jos minulla olisi siihen vastaus, tapahtumaa ei tarvitsisi järjestää. Edustuksellisen demokratian ongelmat johtavat siihen, että ihmiset vieraantuvat politiikasta, ja siihen, että tulee yllätyksiä kuten Brexit tai Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Tai sitten päätöksiä ei saada aikaiseksi. Tapahtumassa voi pitchata ideoita siitä, miten edustuksellisen demokratian saisi toimimaan.”

Mitä eroa tapahtumalla on Suomi-areenaan?

”Paljon. Täällä eivät puolueet esittäydy. Tarkoitus ei ole, että olemassa olevat instituutiot keskustelevat keskenään. Toivomme, että täällä ne kuuntelevat, jotka ovat Suomi-areenassa äänessä.”

Haluatte herättää keskustelua siitä, vastaako nykyinen puoluejako kansalaisille tärkeitä arvoja. Yritättekö synnyttää uusia puolueita?

”Emme ole synnyttämässä uusia puolueita. Helsingin Sanomien vaalikoneaineistosta näkyy, että jos puolueet jaettaisiin nyt ihmisten arvojen mukaan, puoluekartta voisi näyttää hyvin erilaiselta. Meillä on ajatus, että osallistujat täyttävät alussa kyselyn, joiden mukaan heidät jaetaan arvoryhmiin. Se tuo esille sen, että puoluejako voisi olla erilainen nyt kuin sata vuotta sitten, kun nykyisiä puolueita perustettiin.”

Mistä tapahtuman nimi tulee?

”Tulevaisuuden valtiopäivät viittaa Porvoossa vuonna 1809 järjestettyihin Suomen ensimmäisiin säätyvaltiopäiviin. Tällä kertaa haluamme Porvoossa pohtia sitä, onko nykyinen puoluejärjestelmä ajanmukainen. Onko niin, että puoluejärjestelmästä pitäisi tehdä loikka johonkin muuhun?”
Viite