Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä
Analyysi

Tuliko Haaviston kannatus samasta lähteestä kuin kuntavaaleissa?

28.1.2018 23.59

Vesa Sisättö

Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto onnistui siinä, missä minkään muun puolueen ehdokas ei onnistunut: keräämään liki saman ääniosuuden kun puolueensa kuntavaaleissa.

Mutta menestyikö Haavisto niissä kunnissa, joissa vihreät menestyivät? Tuliko Haaviston kannatus samoista kunnista, joissa kannatetaan vihreitä?

Kuntavaaleissa oli 50 kuntaa, joissa vihreiden kannatus oli yli kymmenen prosenttia. Haaviston kannatus ylitti kymmenen prosentin rajan tämän joukon kunnista 28:ssa. Näistä 50 kunnasta 44:ssä Haaviston tulos oli kuitenkin pienempi kuin kuntavaalien vihreiden kannatus. Nousua oli viidessä kunnassa ja yhdessä prosenttiosuus oli sama.


Äänestyspäätökset tehdään kuntavaaleissa ja presidentinvaaleissa hyvin eri perustein. Siksi tulosprosenttien vertailuun kannattaa suhtautua varauksella. Silti on mielenkiintoista havaita, että toisissa kunnissa ero oli pieni, alle prosentista reiluun prosenttiin. Toisissa taas tuli suorastaan romahdus.

Kovin romahtaja oli Padasjoki, jossa kuntavaalituloksen mukaan olisi ollut jopa 30,2 prosentin kannatus vihreillä. Tämä ei tosin pidä paikkaansa, sillä Padasjoen "vihreistä" suuri osa kuuluu itse asiassa kokoomukseen. Haavisto sai kunnassa 5,5 prosentin kannatuksen.

Iso pudotus kuntavaaleihin verrattuna oli myös Nokialla, Kirkkonummella ja Kaarinassa. Nokialla pudotus oli lähes puolet, 9,9 prosenttiyksikköä. Kirkkonummella ja Kaarinassa kannatuksesta katosi yli kolmannes. Kaikki kolme ovat ympäryskuntia, mutta on mahdoton sanoa onko tässä jokin yhteys.

Haavisto sai vaalien alustavien tuloksien mukaan Helsingissä jopa suuremman osuuden äänistä kuin vihreät kuntavaaleissa. Haaviston kannatus oli 25,6 prosenttia, vihreiden kannatus kuntavaaleissa 24,1 prosenttia. Ääniä Haavisto sai 91 233, vihreät 78 322.

Helsingin ohella presidentinvaalin vihreä ilopilkku oli Inkoo, jossa Haavisto sai kolme prosenttiyksikköä suuremman kannatuksen kuin vihreät kuntavaaleissa.

Haaviston kannatus oli kuntavaalien vihreiden kannatusta suurempi myös Kauniaisissa, Sipoossa ja Lahdessa. Riihimäellä prosenttiosuus Haavistolla ja vihreillä oli sama, mutta ääniä Haavisto sai yli 300 enemmän kuin vihreät kuntavaaleissa.

Viidenkymmenen vihreimmän kunnan ulkopuolella Vaasassa Haaviston kannatus oli 10,9 prosenttia. Kuntavaaleissa vihreät saivat vain 7,8 prosentin kannatuksen. Vastaavalla tavalla "nousseita" kuntia voi olla enemmänkin.

Oma lukunsa on Ahvenanmaa. Haavisto nousi Ahvenanmaallekin kakkoseksi ohitse rkp:n Nils Torvaldsin.

Kuntavaaleihin tulosta ei kuitenkaan voi verrata: kuntavaalit järjestettiin Ahvenanmaalla jo 2015. Ahvenanmaalla on omat puolueensa, mutta niiden joukossa ei ole vihreitä.

presidentinvaalit 
Viite