Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Animalia

pettyneet.  Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Kati Pulli ja Animalian Salla Tuomivaara marssivat ulos turkisasetuksen valmistelusta.Animalia

pettyneet.  Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Kati Pulli ja Animalian Salla Tuomivaara marssivat ulos turkisasetuksen valmistelusta.

Turkiseläinten kohteluun ei parannuksia - vettä vain kerran päivässä

16.2.2015 16.18

Annakaisa Suni

Maa- ja metsätalousministeriö on romuttanut turkiseläinten oloihin suunnitellut parannukset ja ehdottaakin nyt heikennyksiä.

Eläinsuojelujärjestöt marssivat ulos turkisasetuksen valmistelusta tänään maanantaina. Järjestöille esiteltiin virkamiesten tekemää luonnosta, joka on Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pullin mukaan sietämättömän huono eläimille.

"Mitään suuria uudistuksia ei tule. Sen sijaan esimerkiksi minkeille vaaditaan vähemmän tilaa kuin tähän asti", Pulli sanoo Vihreälle Langalle.

Luonnoksessa ei ole edes vaatimusta jatkuvasta juotosta. Eläimille voidaan sen mukaan antaa vettä kerran päivässä. Luonnoksesta poistettiin myös vaatimus siitä, että turkiseläimet on voitava esimerkiksi tulipalossa poistaa nopeasti eläintiloista.

Kun eduskunta vuonna 2013 käsitteli kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi, se totesi, että eläinten oloja täytyy parantaa. Kansanedustajat uskoivat turkisasetuksen helpottavan tilannetta.

"Odotimme, että saisimme tilanteen edes muiden Pohjoismaiden tasolle. Eläimillä olisi enemmän tilaa ja virikkeitä, esimerkiksi minkeillä kerroshäkit ja ketuilla kaivuumahdollisuus", Kati Pulli sanoo.

Eläinsuojelujärjestöt olivat ensin mukana asetuksen valmistelussa, mutta viime vuoden lopulla työryhmä lakkautettiin ja valmistelua jatkettiin virkamiestyönä. Tänään järjestöt oli kutsuttu kuulemaan työn tuloksista.

Kati Pulli vetoaa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpoon (kok) ja muuhun hallitukseen, jotta luonnosta ei päästettäisi sellaisenaan läpi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toteaa tiedotteessa, että vihreät eivät hyväksy villieläimien pitämistä häkissä pelkästään turkkinsa takia.

"Turkistarhauksen kannattajat ovat silti luvanneet parantaa eläinten oloja - perusteena elinkeinojen jatkamiselle on väitetty olevan se, että Suomessa niiden oloista pidettäisiin huolta. Hallitus on luvannut eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen, turkisasetuksen uudistuksen ja selvityksen siitä, miten turkistarhaajia voidaan kannustaa siirtymään muuhun elinkeinoon. Mikään näistä ei ole toteutunut. Hallituksen välinpitämätön tapa hylätä eläinten oikeudet on häpeällistä sille", Niinistö kirjoittaa.

16.35 Juttuun lisätty Ville Niinistön kommentti.

turkistarhaus 
Viite