Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Turvapaikkapäätöksistä neljännes nurin oikeudessa

17.1.2017 15.20

Sammeli Heikkinen

Oikeuden käsittelemistä Maahanmuuttoviraston tekemistä turvapaikkapäätöksistä peräti neljännes on joko muutettu tai palautettu viraston käsittelyyn.

Viraston tekemistä turvapaikkapäätöksistä tehdyt valitukset käsittelee Helsingin hallinto-oikeus. Viime vuonna päätöksiä ennätettiin antaa noin 3 500.


Hallinto-oikeus muutti tai palautti neljänneksen käsittelemistään Maahanmuuttoviraston päätöksistä.

Oikeus muutti osin tai kokonaan 17 prosenttia käsittelemistään päätöksistä. Lisäksi 7 prosenttia päätöksistä palautettiin viraston käsittelyyn.

Näissä tapauksissa olosuhteet, joiden perusteella virasto oli päätöksen tehnyt, olivat muuttuneet tai päätös oli tehty virheellisesti. Maahanmuuttoviraston mukaan laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi kaatui 3,5 prosenttia oikeuden käsittelemistä päätöksistä.

Lisäksi 12 prosenttia valituksista raukesi oikeudessa. Tällaisissa tapauksissa kantaja yleensä perui valituksen.

Kaikki valitukset oli tehty kielteisistä turvapaikkapäätöksistä.

Suomeen tuli toissa vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa, viime vuonna hakijoita oli hieman yli 5 600.


Suurin valitussuma on edelleen käsittelemättä, sillä vuoden alussa hallinto-oikeudessa oli vireillä noin 11 300 valitusta.

Helmikuun alussa astuu voimaan ulkomaalaislain muutos, jonka nojalla valituksia jaetaan Helsingin lisäksi käsiteltäväksi kolmeen muuhunkin hallinto-oikeuteen.

Maahanmuuttovirasto ei aio muuttaa turvapaikkakäsittelyjen käytäntöään. Sen mukaan juuri päivitetyt Afganistanin, Irakin ja Somalian maaraportit eivät anna muutokseen aihetta.
Viite