Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Toivottua tuhdimpi. Turvapaikkakustannukset eivät laske Juha Sipilän (kesk) toivomaan tahtiin. Laura Kotila / VNK

Toivottua tuhdimpi. Turvapaikkakustannukset eivät laske Juha Sipilän (kesk) toivomaan tahtiin.

Turvapaikkasuman hidas purku näkyy budjetissa – vastaanottoon roppakaupalla lisää rahaa

15.9.2016 13.37

Sammeli Heikkinen

Suomen tiukentunut turvapaikkapolitiikka ei vähennä turvapaikanhakijoista aiheutuneita kuluja niin paljon, kuin hallitus arvioi vielä keväällä.

Tänään julkistetussa budjettiesityksessä sisäministeriön talousarvioesityksen loppusumma on kasvanut noin 145 miljoonalla eurolla verrattuna elokuun puolivälissä julkistettuun valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen.

Käytännössä kasvu johtuu kokonaan siitä, että turvapaikanhaun kulujen arvioidaan nousevan selvästi suuremmiksi, kuin vielä aiemmin tänä vuonna arveltiin.

Budjettiehdotus perustui hallituksen keväisen budjettiriihen käsitykseen siitä, miten nopeasti ja tehokkaasti Suomeen etenkin viime vuonna suurin joukoin saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemukset saadaan käsiteltyä.

Sisäministeriön hallinto- ja kehittämisosaston osastopäällikkö Jukka Aalto listaa kolme syytä, minkä vuoksi ensi vuoden kuluarvio on paisunut.

Ensinnäkin Maahanmuuttovirasto ei ole saanut tehtyä päätöksiä siihen tahtiin, kuin hallitus toivoi. Toiseksi myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ihmisille ei ole löytynyt kuntapaikkoja odotettuun tahtiin, minkä vuoksi heidän on ollut pakko jäädä asumaan vastaanottokeskuksiin.

"Lisäksi kielteisistä päätöksistä valittaneiden osuus on ollut korkeampi kuin aiemmin", Aalto sanoo.

Ja sen aikaa, kun hallinto-oikeus käsittelee valitusta, sen tehnyt turvapaikanhakija odottelee vastaanottokeskuksessa.

Suomi on tiukentanut huomattavasti turvapaikkalinjaansa viime vuoden lopulta lähtien. Helsingin Sanomien mukaan kovempi linja näkyi Maahanmuuttoviraston päätöksissä jo tämän vuoden keväällä. Toukokuussa virasto katsoi keskeisten tulomaiden turvallisuuden parantuneen. Tälle käsitykselle ei Hesari löytänyt perusteita.

Budjettiesityksen perusteella näyttää siis siltä, ettei kovempi linja ole vähentänyt turvapaikanhakijoista tulleita kuluja ollenkaan niin paljon kuin on toivottu.

Turvapaikanhausta aiheutuvien kulujen arvioidaan siltikin laskevan huomattavasti tästä vuodesta.

Ensi vuoden budjetin mukaan vastaanoton kustannukset nousevat noin 260 miljoonaan euroon ja Maahanmuuttoviraston kustannuksen hieman alle 60 miljoonaan, yhteensä siis hieman alle 330 miljoonaan euroon. Tänä vuonna vastaaviin kuluihin on lisäbudjetit mukaanlukien myönnetty noin 600 miljoonaa euroa.

Muokattu viimeistä kappaletta ja otsikkoa klo 14.00. Lisätty viimeiseen kappaleeseen menoarvion jako vastaanottoon ja Maahanmuuttovirastoon klo 14.35.
Viite