Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mari Nieminen

uudessa Puhekuplassa Finnwatchin verotutkija Lauri Finér keskustelee veroparatiiseista ja Suomesta Vihreän Langan Annakaisa Sunin ja Riikka Suomisen kanssa.Mari Nieminen

uudessa Puhekuplassa Finnwatchin verotutkija Lauri Finér keskustelee veroparatiiseista ja Suomesta Vihreän Langan Annakaisa Sunin ja Riikka Suomisen kanssa.

Tutkija: Hallintarekisteri on Suomen oma veroparatiisilaki

7.4.2016 10.15

Annakaisa Suni

Hallintarekisteri on Suomen oma veroparatiisilaki, sanoo Finnwatchin tutkija Lauri Finér Vihreän Langan podcastissa Puhekuplassa. Finnwatch on kansalaisjärjestö, joka tutkii yritysten yhteiskuntavastuuta.

Puhekupla käsittelee tällä viikolla jättimäistä Panaman paperit -tietovuotoa, joka paljasti veroparatiiseihin rahojaan piilottaneita ihmisiä ja yrityksiä. Mukana on noin 300 suomalaista nimeä. Aineistosta selviää myös, että Nordea on auttanut asiakkaitaan perustamaan yrityksiä veroparatiiseihin.

Paljastusten jälkeen Suomen hallitus on tuominnut verovälttelyn. Finérin mukaan hallitus on pikemminkin helpottanut verovälttelyä omilla toimillaan. 

Nyt eduskuntaan on tulossa uudessa muodossa hallintarekisterilaki, joka helpottaisi osakeomistusten piilottamista.

"Hallintarekisteri on Suomen oma veroparatiisilaki. Veroparatiiseissa on kyse siitä, että tuloja piilotetaan oman maan verottajalta. Usein joku maa antaa ulkomaan kansalaisille mahdollisuuden piilottaa tulot oman maan verottajalta. Hallintarekisteri toimii juuri näin", Finér sanoo.


Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on perustellut hallintarekisteriä muun muassa sillä, että Suomeen ei saada sijoituksia, jos nykyisestä, muita maita suuremmasta avoimuudesta pidetään kiinni.

"Lähinnä näyttäisi olevan kyse siitä, että Suomeen halutaan talousrikollisten sijoituksia", Finér toteaa.

Hänen mukaansa nykyinen hallitus ei ole käytännössä tehnyt vielä mitään verovälttelyn vaikeuttamiseksi.

"Kansainvälisesti olemme mukana tietojenvaihdon lisäämisessä, mutta kokonaisuutta katsoen Suomi enemmän jarruttaa kehitystä kuin vauhdittaa sitä."

Finér muistuttaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) käyttää itse omaisuutensa hallintaan vakuutuskuoria.

"Ne ovat ihan puhtaasti verosuunnittelukeino."


Finérin mukaan edellinen hallitus vaikeutti verovälttelyä. Senkään toimet eivät kuitenkaan olleet riittäviä.

"Edellinen hallitus vaikeutti yritysten korkokikkailua, jolla siirretään verotettavaa tuloa pois Suomesta. Kun laki saatiin läpi, siihen jäi paljon porsaanreikiä. Ensimmäiset versiot olisivat olleet paljon tiukempia."

Hän uskoo, että Panama-vuodon seurauksena verottaja saa kotiutettua veroja Suomeen. Jotkut suomalaiset veronkiertäjät saattavat saada myös vankeusrangaistuksia.

Kuuntele Puhekupla Soundcloudissa tai Itunesissa.

7.4. klo 11.30 Juttua muokattu. Kohta "hallintarekisterilaki, joka mahdollistaisi osakeomistusten piilottamisen" muutettu muotoon "hallintarekisterilaki, joka helpottaisi osakeomistusten piilottamista". Kohta "hallitus on kuitenkin yrittänyt helpottaa verovälttelyä omilla toimillaan" muutettu muotoon "hallitus on pikemminkin helpottanut verovälttelyä omilla toimillaan".


Lisää aiheesta:Viite