Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Uusi asema. Vihreät nousi mielipidetiedustelussa suureksi puolueeksi.Sammeli Heikkinen

Uusi asema. Vihreät nousi mielipidetiedustelussa suureksi puolueeksi.

Tutkija: Liikkuvat äänestäjät hakeutuvat suuriin puolueisiin – vihreät on nyt yksi niistä

17.8.2017 12.51

Riikka Suominen

Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa vihreät on toiseksi suurin puolue heti kokoomuksen jälkeen. (Ylen uutinen täällä.)

”Vihreiden kannatuksen suuruusluokka on yllätys, mutta trendi ei ole uusi”, sanoo politiikan tutkija Sami Borg Vihreälle Langalle.

Jo kuntavaaleissa puolue sai kaikkien aikojen tuloksen. Nyt julkaistu Ylen kysely mittasi eduskuntavaalikannatusta. Vihreiden galluptulos tuplaisi viime eduskuntavaalien tuloksen.

”Siinä näkyy, että vihreät hyötyy nosteesta. Kyse on liikkuvien ja epävarmojen äänestäjien asemoitumisesta vihreiden taakse. Nämä epävarmat seilaavat yleensä suurten puolueiden välillä, ja nyt vihreät on yksi suurista”, Borg sanoo.


Huomiota herättävää on
, että oppositiossa juuri vihreät nostavat kannatustaan ja se tapahtuu demareiden kustannuksella.

”Nyt demarit ovat laskeneet jopa alle viime eduskuntavaalien kannatuksen. Tilanne on sikäli poikkeuksellinen, että oppositioasema perinteisesti sataa opposition suurimman puolueen laariin”, Borg sanoo.

Hallituspuolueista kokoomus on säilyttänyt kannatuksensa. Keskustan kannatus on ollut lievässä laskussa, mutta näyttää nyt tasaantuneen, vaikka vihreät ohi kirivätkin. Vaikka Sinisen tulevaisuuden (tai Uuden vaihtoehdon) kannatus on marginaalista, vain 1,6 prosenttiyksikköä, ei se Sami Borgin mukaan vaikuta puolueen olemassaoloon tai hallitustyöhön. 

”Vain vaaleissa annetulla mandaatilla on merkitys. Ei [kesäkuussa irronnut] Sininen tulevaisuus voi vielä ollakaan iso puolue. Huomioitavaa on, ettei perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden yhteiskannatus ole laskenut”, hän sanoo.


Oleellista vihreille on nyt
, miten kannatus saadaan pidettyä korkealla. Borgin mukaan niiden ennustaminen on mahdotonta, mutta lähtökohta eduskuntavaaleihin ja varsinkin syksyn 2018 maakuntavaaleihin on hyvä.

”Presidentinvaalit ovat selkeästi henkilövaalit. Niihin nämä gallupit eivät vaikuta”, Borg sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan ennätyskannatus johtuu kentän työstä ja pitkän aikavälin trendistä.

”Kannatus säilyy samalla työllä, jota olemme tehneet tähän mennessä. Nykymaailmassa yksikään puolue ei omista ihmisten ääntä tai luottamusta vaan se pitää ansaita uudelleen joka päivä”, Aalto sanoo.


Ylen kysely tehtiin heinäkuun
 lopun ja elokuun puolenvälin välisenä aikana. Touko Aallon avioeroa seurannut julkisuuskohu tapahtui tänä aikana. Tutkija Samin Borgin mukaan kohu ei näy kyselyssä.

”Ei siinä varmasti vielä oikein näy puheenjohtajavaihdoskaan, vaikka se tapahtui jo kesäkuussa.”

Onko Aalto itse helpottunut siitä, ettei hänen yksityiselämänsä heijastu puolueeseen?

”Keskityn kansanedustajana ja puoluejohtajana tekemään parhaani. Pyrin oppimaan kaikista virheistä, jotka julkisuudenhenkilönä yksityiselämässäni teen. Tehdyille virheille ei voi mitään.”

Vihreät  gallup  puoluekannatus  kannatusluvut  kannatus 
Viite