Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuulivoimayhdistys: Voimaloiden turvaetäisyydet jo olemassa

7.2.2017 16.38

Sammeli Heikkinen

Puhina tuulivoimasta jatkui tänään tiistaina, kun Suomen tuulivoimayhdistys vastasi Onnettomuustutkintakeskukselle (Otkes).

Otkes toivoi maanantaina, että tuulivoimaloille määritellään selvät turvaetäisyydet. Otkesin lausunto pohjasi Haminan tuulivoimalapaloon tammikuun alussa.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan voimaloiden turvaetäisyydet teihin on määritelty liikenneviraston ohjeella ja etäisyydet asutukseen taas valtioneuvoston asetuksen ja ympäristöministeriön äänen leviämistä kuvaavien ohjeiden perusteellla. Lisäksi vaarallisten aineiden suhteen voimaloiden sijoittamista pohditaan tapauskohtaisesti.

"Tuulivoiman sijoittelu on Suomessa lainsäädäntöön ja ohjeistuksiin perustuvaa. Otkesin lausunnossaan toivomat suojaetäisyydet ovat siis jo olemassa", tuulivoimayhdistyksen järjestöpäällikkö Heidi Paalatie sanoo tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan suomalaisten tuulivoimaloiden roottorin lapoja on hajonnut muutamissa tilanteissa, mutta vaaratilanteita ei ole syntynyt. Yhdistys painottaa, ettei tuulivoimalan lavan lentäminen satojen metrien päähän voimalasta ole mahdollista, sillä lapa painaa kymmenestä viiteentoista tonnia.

Otkes toivoi voimaloihin sammutusjärjestelmiä. Tuulivoimayhdistyksen mukaan niitä ei ole pidetty tarpeellisena, sillä tulipalot ovat harvinaisia ja niiden leviäminen voimalasta muualle on hyvin epätodennäköistä.
Viite