Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tulokymmenykset prosentteina
Hyvätuloiset voittavat. Hallituksen veroreformien vaikutus eri tulokymmenysten käytettävissä oleviin tuloihin prosentteina. Eduskunnan tietopalvelun laskelma.

Hyvätuloiset voittavat. Hallituksen veroreformien vaikutus eri tulokymmenysten käytettävissä oleviin tuloihin prosentteina. Eduskunnan tietopalvelun laskelma.

Uusi laskelma: Näin hyvätuloiset nettoavat Sipilän veropolitiikalla

1.6.2015 17.00

Annakaisa Suni

Juha Sipilän (kesk) hallituksen veromuutokset hyödyttävät suhteellisesti eniten seitsemänteen ja kahdeksanteen tulokymmenykseen kuuluvia eli niitä, joilla on käytettävissään enemmän rahaa kuin 60–70 prosentilla suomalaisista.

Veromuutosten vaikutukset selviävät laskelmasta, jonka vihreät on tilannut eduskunnan tietopalvelusta.

Perusporvarihallituksen veropolitiikan hyöty kasvaa tulokymmenysten myötä aina kahdeksanteen kymmenykseen saakka. Siihen kuuluvien käytettävissä olevat tulot kasvavat yli 0,7 prosenttia. Tietopalvelun laskelmassa on mukana työtulovähennyksen kasvattamisen, yrittäjävähennyksen, solidaarisuusveron jatkamisen, ansiotuloveroasteikon inflaatiokorotusten sekä asuntolainan korkovähennyksen pienentämisen yhteisvaikutus.

Köyhin 20 prosenttia suomalaisista hyötyy veromuutoksista sekä suhteellisesti että euromääräisesti vähiten.

Euromääräisesti eniten hyötyy yhdeksäs tulokymmenys eli ne, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin 80 prosentilla suomalaisista mutta vähemmän kuin rikkaimmalla kymmenyksellä. Myös kaikkein rikkaimman kymmenyksen käytettävissä olevat tulot kasvavat – yhteensä 75 miljoonalla eurolla – mutta eivät yhtä paljon kuin yhdeksännen ja kahdeksannen tulokymmenyksen.

Hyväosaisten hyötymistä selittää etenkin ansiotuloveroasteikkoon tehtävät inflaatiota vastaavat korotukset, joiden hyöty on sitä suurempi, mitä suuremmat tulot ovat. Yli 90 000 euroa tienaavien solidaarisuusvero taas taittaa hieman kaikkein rikkaimpien saamaa hyötyä.

Tänään maanantaina julkaistiin myös valtiovarainministeriön laskelma, jonka mukaan työssäkäyvät ovat ainoa ryhmä, joka hyötyy hallituksen toimista. Leikkauksista ja veromuutoksista kärsivät Ylen siteeraaman laskelman mukaan eniten eläkeläiset, lapsiperheet ja työttömät.

 

 

hallitusohjelma 


Viite