Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Autoja
Vähemmän ruuhkaa, enemmän palvelua? Raportti kannustaa korvaamaan yksityisautoja yhteiskäyttöpalveluilla.Julia Sivén

Vähemmän ruuhkaa, enemmän palvelua? Raportti kannustaa korvaamaan yksityisautoja yhteiskäyttöpalveluilla.

Uusi tutkimus väittää: Liikennepalvelut lopettaisivat ruuhkat ja saasteet

12.10.2017 12.35

Riikka Suominen

Yksityisautojen korvaaminen yhteiskäytössä olevilla liikennepalveluilla lopettaisi ruuhkat, vähentäisi päästöjä ja vapauttaisi julkista tilaa autoilta. Nämä ovat alustavat tulokset kansainvälisen International Transport Forum -ajatuspajan tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin helsinkiläisten liikkumistilastoja ja haastateltiin tutkimusryhmää.

Simulaatiossa yksityisautoilla, takseilla ja busseilla tehtävät matkat korvattiin uusilla liikkumispalveluilla. Niitä olivat kuusipaikkaiset yhteiskäyttötaksit ja puolituntia etukäteen lähikortteliin tilattavat kutsubussit.


Jos nykyliikenne korvattaisiin
tällaisilla liikkumispalveluilla, niin pääkaupunkiseudun liikenne voitaisiin järjestää murto-osalla nykyisestä ajoneuvojen määrästä. Tutkimusryhmän lähettämän tiedotteen mukaan vain neljä prosenttia nykyajoneuvojen määrästä riittäisi hoitamaan kaikki alueen automatkat.

Jos kaikki yksityisautoilla ajetut matkat korvattaisiin yhteiskäyttöautoilla, tippuisivat hiilidioksidipäästöt 34 prosentilla, ruuhkat vähenisivät 37 prosentilla ja valtaosa parkkipaikoista vapautuisi muuhun käyttöön.

Yhteiskäyttöautot vähentäisivät myös odottamista ja vaihtoyhteyksien tarvetta verrattuna perinteiseen joukkoliikenteeseen. 

”Parempi laatu voisi houkutella autoilijoita vaihtamaan pois yksityisautoistaan”, kirjoittaa tutkimuksen tehnyt 

Yhteiskäyttöliikkuminen lisäisi kaupunkilaisten tasa-arvoisuutta liikenteessä. 

Tutkimuksessa haastatellut helsinkiläiset suhtautuivat myönteisesti ideaan yhteiskäyttöliikkumisesta. Heille ratkaisevaa on palvelun hinta ja laatu.

liikenne  yhteiskäyttöautot  MaaS  ruuhka 
Viite