Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com / Anthony Teoh

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen, päivähoidon laadun heikentäminen ja hoitomaksujen nosto luovat tutkijan mukaan kotiäitiyhteiskuntaa.freeimages.com / Anthony Teoh

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen, päivähoidon laadun heikentäminen ja hoitomaksujen nosto luovat tutkijan mukaan kotiäitiyhteiskuntaa.

"Vähemmän, halvempaa, huonompaa" – tutkija arvioi tasa-arvopolitiikan

13.5.2016 15.10

Annakaisa Suni

"Vähemmän, halvempaa ja huonompaa", sanoo tutkijatohtori Anna Elomäki hallituksen viime viikolla julkaisemasta tasa-arvo-ohjelmasta.

Tasa-arvovaje-hanketta johtava Elomäki keskustelee Puhekupla-podcastin vieraana siitä, mitä hallitus tekee tasa-arvolle.

Elomäen mukaan ohjelmasta puuttuu kokonaan tasa-arvon nykytilan ja ongelmien analyysi. Siihen on otettu mukaan aiempaa vähemmän osa-alueita. Toimenpiteet ovat laimeita ja suurimmasta osasta on päätetty jo aiemmin.

Hallitus on valinnut ohjelmaan kuusi osa-aluetta: työelämän tasa-arvon, työn ja perheen yhteensovittamisen, koulutuksen ja liikunnan, naisiin kohdistuvan väkivallan, miesten hyvinvoinnin ja terveyden sekä yhteiskunnallisen päätöksenteon.

Hallitus lupaa nostaa turvakotien rahoitusta 2 miljoonalla eurolla vuodessa vuoteen 2019 asti. Elomäki toteaa, että Suomi on jo aiemmin sitoutunut nostamaan turvakotien rahoitusta allekirjoittaessaan Istanbulin sopimuksen väkivaltaa vastaan.

Tasa-arvo-ohjelma ei Elomäen mukaan ole sanahelinää, vaan tärkein politiikkaa ohjaava paperi. Aiemmat hallitukset ovat todella toteuttaneet niiden toimenpiteitä. Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma on järjestyksessään Suomen kuudes tasa-arvo-ohjelma. Hallitus päätti tehdä sen vasta, kun kymmenet tutkijat olivat sitä vaatineet.


Hallitus ajaa äidit kotiin, Elomäki sanoo. Hänen mukaansa tasa-arvo häviää tuplasti, kun hallituksessa yhdistyvät kiristävä talouspolitiikka ja konservatiivinen perheajattelu.

Talouspolitiikan linja tulee ennen kaikkea kokoomukselta ja konservatiivinen perheajattelu perussuomalaisilta ja keskustalta.

"Kotiäitiyhteiskunnan pystyttämiseen liittyvät ne leikkaukset ja uudistukset, jotka heikentävät työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollisuuksia. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen, päivähoidon laadun heikentäminen ja päivähoidon kalliiksi tekeminen."

Hallitus ei ehdota konkreettisia muutoksia, jotka jakaisivat vastuun lasten hoivasta tasaisemmin äitien ja isien välillä. Elomäen mukaan tässä on selkeä ero viiden edellisen hallituksen ohjelmiin.

Kuuntele Puhekupla Soundcloudissa tai Itunesissa.




Viite