Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Vesi kurissa. Terrafame näyttää päässeen ainakin pahimpien vesiongelmien yli. Sammeli Heikkinen

Vesi kurissa. Terrafame näyttää päässeen ainakin pahimpien vesiongelmien yli.

Analyysi

Vähemmän vettä, hiljalleen parantunut tuotanto - Riittävätkö Terrafamen näytöt?

7.11.2016 18.16

Sammeli Heikkinen

Terrafamen kaivoksen ylösajo sujuu hyvin ja on vain ajan kysymys, koska Sotkamossa tuotetaan nikkeliä ja sinkkiä voitollisesti. Näin vakuuttivat maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Terrafamen ja sen omistajayhtiön Terrafame Groupin edustajat.

Kaivoksen vesitilanne näyttääkin parantuneen selvästi. Myös malmintuotanto on kasvanut hiljalleen. Toistaiseksi siinä ollaan kuitenkin kaukana tavoitteesta. Vasta seuraavina vuosina nähdään, päästäänkö tavoitteisiin.

Jos Terrafame siis saa jatkaa.

Terrafamen on pakko vakuuttaa onnistumisestaan ainakin poliitikot, sillä monimetallikaivoksen kohtalo on taas kerran veitsenterällä. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupasi toukokuun lopussa, että valtio maksaa sen kulut vuoden loppuun. Siihen mennessä kaivoksen on löydettävä uusia rahoittajia.

Ulkopuolista rahaa kaivokselle on etsitty siitä lähtien, kun kaivostoimintaa Sotkamossa pyörittänyt Talvivaara-konsernin puolikas Talvivaara Sotkamo kaatui valtion syliin melkein päivälleen kaksi vuotta sitten. 

Näitä rahoittajia ei ole löytynyt. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) vahvisti lokakuun lopussa STT:n haastattelussa (Turun Sanomien sivulla), että vuodenvaihde on edelleen kohtalonhetki.

Turunen tosin myös pohdiskeli, että Terrafamen kaivosprojekti näyttää niin hyvältä, ettei valtion kannattaisi ehkä edes luopua siitä.

Turusen hehkuttelua kommentoitiin Terrafamen ja emoyhtiö Groupin puolelta melko vaisusti.

"On viime kädessä valtio-omistajan asia miettiä, miten se saa omistuksestaan suurimman hyödyn", Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoi.


Kaivoksen vesiongelmat ovat helpottaneet Terrafamen mukaan selvästi. Kun vuodenvaihteessa kaivosalueella oli noin kymmenen miljoonaa kuutiota jätevettä, lokakuun lopussa vettä oli 4,6 miljoonaa kuutiota.

Vettä on laskettu muun muassa uutta purkuputkea myöten viime vuotta enemmän. Lisäksi Terrafamen mukaan hyvin toiminut bioliuotus on haihduttanut vettä jopa 300 000 kuutiota kuukaudessa.

Näiden lisäksi Terrafame laski viime joulukuussa ja huhti–toukokuussa yhteensä 2,7 miljoonaa kuutiota käsiteltyä jätevettä yli ympäristöluvan kiintiön. Näitä poikkeusjuoksutuksia yhtiö perusteli pakkotilanteella samoin kuin Talvivaara ja sen konkurssipesä aiemmin olivat tehneet.

Ensi keväänä uusia poikkeusjuoksutuksia ei ole tulossa, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen arvioi.

Vesitilanne siis vaikuttaisi olevan paremmin hallinnassa kuin edellisen omistajan eli Talvivaaran aikoina.

Mutta valtio-omistajaa – ja mahdollisia sijoittajia – kiinnostaa varmasti eniten se, miten hyvin Terrafame saa kaivoksen tuottamaan.


Terrafame on tuottanut tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 5 700 tonnia nikkeliä. Tuotanto on kohonnut hiljalleen kvartaaleittain.

Lukkaroinen uskoo, että yhtiö pääsee koko vuoden tuloksessa "lähelle" vuoden alkupuolella asetettua 11 500 tonnin tavoitetta. Vuosi sitten Terrafame tavoitteli vielä 16 000 tonnin nikkelituotantoa tälle vuodelle.

Terrafamen mukaan ylösajovaiheen jälkeen kaivoksen pitäisi tuottaa 30 000 nikkelitonnia vuosittain. Nyt tavoitetta ollaan jo nostamassa. Kaivoksen on haettava uutta ympäristölupaa ensi vuonna. Siihen liittyvässä yva-hakemuksessa lähdetään hakemaan jo 36 000 tonnin tuotantoa.

Noista lukemista ollaan kaukana.

Yhtiö lupaa, että metallintuotanto kiihtyy vuoden lopulla, sillä kaivoksen metallitehtaalla on otettu käyttöön toinen tuotantolinja.

Periaatteessa tämä tuplaa nikkelin- ja sinkintuotannon. Käytännössä tilanne ei ole näin ruusuinen.

Kaivoksen nikkelintuotanto perustuu kasaliuotukseen. Siinä murskattu malmi kasataan valtaviin suorakulmaisiin liuotuskasoihin, joiden läpi johdetaan hapanta lientä.

Näin sopiville bakteereille muodostetaan oikeat elinolot, joissa ne irrottavat arvokkaat metallit malmista. Liemi lasketaan sitten putkistoa pitkin kaivoksen metallitehtaalle, jossa arvometallit saostetaan liuoksesta.

Nikkeliä ja muita arvometalleja, lähinnä sinkkiä, on kaivoksen liuotusprosessissa siis kolmessa paikassa: kasoissa olevassa malmissa, kasojen läpi kiertävässä liuoksessa ja metallitehtaalle menevässä osassa liuosta.


Syyskuun loppuun mennessä kasoille oli läjätty kymmenen miljoonaa tonnia malmia, joka sisälsi 25 000 tonnia nikkeliä. Tästä nikkelimäärästä oli saatu liukenemaan 6 700 tonnia nikkeliä, josta metallitehtaalla oli otettu talteen 5 700 tonnia.

Joni Lukkaroinen myöntää, että metallitehtaan tuotannon tuplaamisella saadaan lisää metallia vain, jos kasoilta saadaan irtoamaan liuokseen tarpeeksi nikkeliä ja sinkkiä.

Varsinaisessa tuotantovaiheessa vaaditaan nykyistä tehokkaampaa malminliuotusta. Heinä–syyskuu oli Terrafamen paras kvartaali. Tuolloin nikkeliä liukeni kasoilta 3 000 tonnia. Sillä tahdilla vuodessa liukenisi 12 000 tonnia, josta metallitehtaalla ei saataisi talteen kaikkea.

Uudeksi tavoitteeksi kaavailtu 36 000 tonnin tuotanton edellyttäisi neljä kertaa nykyistä parempaa liuotustulosta.


Nykyisestä tilanteesta on vaikeaa ennustaa sitä, miten hyvin kasaliuotus toimii, jos kaikki muu toimii kuten pitää. Kasaliuotus on sen verran hidasta, että Terrafamen vuoden sisällä kasaama malmi on enimmäkseen vasta liuotuksen alkupuolella.

Lukkaroinen arvioi, että tavoitellun vuosituotannon tarvitsemassa liukenemistahdissa kaivos voisi olla vuoden päästä tai hieman aiemminkin.

Terrafamen mukaan liuotus sujuu laskelmien mukaan, jopa paremminkin. Mutta sujuuko se niin siihen saakka, että suurin osa malmista saadaan irrotettua ja otettua talteen?

Talvivaara ei onnistunut saamaan tuotantoa tavoitelluksi eikä vakaaksi. Varmuutta siitä, pystyykö Terrafamekaan siihen, ei saada ennen vuodenvaihdetta.

Siihen mennessä jonkun ulkopuolisista rahoittajista pitäisi kuitenkin tehdä ratkaisu ja luottaa kaivokseen. Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia vakuutti neuvottelujen sujuvan hyvin ja neuvottelukumppanien olevan alan yrityksiä tai sijoittajia. Ratia uskoo, että sijoittaja löytyy ennen vuodenvaihdetta.

Terrafamen ylösajamiseen tarvitaan Groupin Hietasen mukaan vielä 150 miljoonaa euroa ja omilleen firma voisi päästä 2018.

Jostain rahaa on siis tultava. Ennen vuodenvaihdetta poliitikkojen on päätettävä, tuleeko sitä edelleen valtiolta.
Viite