Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Pirkko Mattila
uusi ministeri vastuussa. Pirkko Mattila nimitettiin Hanna Mäntylän seuraajaksi sosiaali- ja terveysministeriksi tänään torstaina. Hän vastaa perustulokokeilusta.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

uusi ministeri vastuussa. Pirkko Mattila nimitettiin Hanna Mäntylän seuraajaksi sosiaali- ja terveysministeriksi tänään torstaina. Hän vastaa perustulokokeilusta.

Vain työttömät saavat perustuloa – karsittu kokeilu alkaa ensi vuonna

25.8.2016 16.32

Annakaisa Suni

2 000 työtöntä saa ensi vuodesta alkaen 560 euron perustulon.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti lakiesityksen perustulokokeilusta lausuntokierrokselle tänään torstaina. Lausuntoaikaa on 9. syyskuuta asti, jonka jälkeen hallitus antaa esityksen eduskunnalle.

Esityksen mukaan perustulokokeiluun valitaan 2 000 Suomessa asuvaa 25–58 -vuotiasta, joille marraskuussa 2016 maksetaan työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Heidät valitaan edustavalla satunnaisotoksella koko maasta.

Kaksi vuotta kestävään kokeiluun osallistuminen on pakollista. Muut kohdejoukkoon kuuluvat muodostavat verrokkiryhmän.

Aiemmin kaavailtiin, että perustulokokeiluun valittaisiin 10 000 eri elämäntilanteissa olevaa ihmistä. Kohderyhmän rajaaminen pelkästään työttömiin muuttaa kokeilun luonnetta.

"Perustulokokeilu on yksi niistä toimenpiteistä, joiden tavoitteena on uudistaa sosiaaliturvaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia, muuttaa sosiaaliturvaa osallistavaksi ja työhön kannustavaksi, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa monimutkaista etuusjärjestelmää julkistaloudellisesti kestävällä tavalla", sosiaali- ja terveysministeriö kirjoittaa tiedotteessa.

perustulo 
Viite