Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mojtaba Hassani

"Olet aikuinen, sinun ei tarvitse asua perheesi kanssa, sanoi maahanmuuttovirasto minulle”, kertoo Mojtaba Hassani.Mojtaba Hassani

"Olet aikuinen, sinun ei tarvitse asua perheesi kanssa, sanoi maahanmuuttovirasto minulle”, kertoo Mojtaba Hassani.

Vakituisessa työssä oleva afgaanimies pelkää käännytystä perheensä luota Suomesta

30.5.2018 8.23

Riikka Suominen

Mojtaba Hassania, 21, ollaan käännyttämässä Suomesta. Hänen elossa oleva perheensä, äiti, isäpuoli ja sisarukset, ovat Suomen kansalaisia. 

Hassani on afgaani. Hänellä on vakituinen, kokoaikainen työpaikka siivoojana.

”Työ alkaa aamulla kahdeksalta. Kun se loppuu kello neljältä iltapäivällä, menen kouluun”, Hassani sanoo suomeksi.

Kielen hän on oppinut iltaisin käymässään peruskoulussa.

Hassani on saanut kielteiset päätökset turvapaikkahakemukseensa maahanmuutovirastosta ja hallinto-oikeudesta, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt valituslupaa.

Myös päätökset uuteen turvapaikkahakemukseen, siitä tehtyyn valitukseen ja perhesiteen pohjalta tehtyihin oleskelulupahakemuksiin ovat olleet kielteisiä 

Hassani on vuosi sitten hakenut oleskelulupaa työpaikkansa pohjalta. Siivousalalla on työvoimapula. Hän pelkää saavansa myös siihen kielteisen vastauksen.

”Tällä viikolla tapaan poliisin. Pelkään, että poliisi ottaa kiinni ja sanoo, että minun pitää palata Afganistaniin”, Hassani sanoo.

Hän on huolissaan, koska myönteiset oleskelulupapäätökset toimitetaan sähköisesti. Kielteiset antaa tiedoksi poliisi.


Hassan saapui Suomeen
perheensä vuoksi. Hänen veljensä sai turvapaikan täältä jo aiemmin ja muu perhe tuli veljen luokse vuonna 2009. Uusioperheestä jäi Afganistaniin vain nyt käännytettävä Mojtaba Hassani. Hän oli tuolloin 11-vuotias.

Kaikki perheen aikuiset eivät osaa lukea, joten perheenyhdistämisen haku oli hankalaa. Vanhemmat eivät osanneet hakea apua.

Poika jäi talibanien valtaamalle alueelle. Hän pakeni sieltä Iranin ja Turkin kautta Suomeen, jonne saapui 2015.

Poika todettiin epäilyksittä äitinsä pojaksi, mutta maahanmuuttovirasto ei uskonut hänen ikäänsä. 

Perheen kaikkien lapsien syntymäajasta on todisteena saman imaamin kirjoittamat henkilöllisyystodistukset eli tazkirat. Sisarusten kohdalla todistus kelpasi, mutta pojan ei. Maahanmuuttovirasto epäili, että poika oli täysi-ikäinen.

"Olet aikuinen, sinun ei tarvitse asua perheesi kanssa, sanoi maahanmuuttovirasto", Hassani kertoo.


Hassanin juristi
Hanna Laari sanoo uskoneensa vakaasti, että Hassani saisi vähintäänkin oleskeluluvan yksilöllisistä inhimillisistä syistä.

”Järkytys oli suuri, kun päätöksessä turvapaikkahakemusta sanottiin ilmeisen perusteettomaksi. Tämä on hyvin harvinaista afganistanilaisten hakijoiden kohdalla, kun ottaa maan turvallisuustilanteen huomioon”, Laari sanoo.

Laari epäilee, että Hassanin työntekijäoleskeluluvan saamista vaikeuttaa nuoren saama tuomio. Hassani sai ehdollisen vankeustuomion perheen sisällä sattuneesta tappelusta siskon silloisen poikaystävän kanssa.

”Mojtaban perhe, äiti, vakavasti sairas isäpuoli ja alaikäiset sisarukset, tarvitsee häntä valtavasti ja Mojtaba perhettään. Käännytyksellä on kovat seuraukset perheelle.”


Vihreiden kansanedustajan
Olli-Poika Parviaisen mukaan ei ole järkevää poistaa Suomesta työssäkäyvää ja kotoutunutta ihmistä.

”Laista pitäisi löytyä keino estää kohtuuttomat tilanteet. Kokonaistilanteen tarkastelu ja lainsäädäntö on eduskunnan tehtävä, maahanmuuttovirasto toimii lakien pohjalta”, Parviainen sanoo Vihreälle Langalle.

 

30.5.2018 klo 14.30 Korjattu sana sakkotuomio tuomioksi. Hassani sai pahoinpitelystä ehdollisen vankeustuomion.

Maahanmuutto  turvapaikanhakijat  työllisyys 
Viite