Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Terrafame-pettymys. Olli Rehn kertoi keskiviikkona, että hallitus valmistautuu lopettamaan Sotkamon kaivostoiminnan.Sammeli Heikkinen

Terrafame-pettymys. Olli Rehn kertoi keskiviikkona, että hallitus valmistautuu lopettamaan Sotkamon kaivostoiminnan.

Analyysi

Valtion Terrafame-piikki auki vuoden loppuun - ilman sijoittajaa tulee loppu

25.5.2016 17.38

Sammeli Heikkinen

Hallitus ei vielä vetänyt piuhoja Terrafamen kaivoksesta. Saattohoitoon kuitenkin valmistaudutaan. Armonaikaa on vuoden loppuun. 

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti keskiviikkona, että kaivoksen toiminnan alasajoon aletaan valmistautua. Tämä siirtymävaihe kestää kuluvan vuoden loppuun.

Pitämässään tiedotustilaisuudessa Rehn vieritteli syytä alasajosta ”ulkoisten” tekijöiden niskaan. Rehnin mielestä tällaisia ulkoisia tekijöitä ovat muun muassa ympäristöluvitus ja nikkelin markkinahinta.

Näin Rehn tuli jatkaneeksi jo Talvivaaran aikana alkanutta perinnettä, jossa syy kaivoksen ongelmiin löytyy aina jostain muualta kuin kaivokselta. Luvituksesta, pörssistä, sateista tai majavista.

Rehn myös jätti Terrafamelle pienen toivonkipinän, jota tosin tuntui esityksestään päätellen pitävän itsekin kovin himmeänä. Hallitus ajaa vielä seitsemän kuukautta kaksilla rattailla: toisaalta alasajoa valmistellaan, toisaalta kaivostoimintaa jatketaan. 

Ainakin valtionyhtiötä paimentavassa Terrafame Groupissa toivo kaivostoiminnan jatkamisesta vielä tämän vuoden jälkeenkin elää edelleen.


Siirtymävaiheen aikana tehdään kaivoksen sulkemissuunnitelma kustannusarvioineen sekä kaivoksen sulkemisen ympäristövaikutusten arviointi.

Samalla Sotkamon kaivoksen toiminta jatkuu nykyisellä vauhdilla. Lisäksi kaivostoiminnan jatkumiseen vaadittavia lupaprosesseja jatketaan.

Hallitus ehdottaa lisäbudjettia, jossa Terrafamen omistavaa valtion erityistehtäväyhtiötä Terrafame Groupia pääomitetaan 144 miljoonalla eurolla. Näiden rahojen pitäisi riittää kaivoksen tämän vuoden toimintaan.

Rehnin mukaan Terrafamen kassa kuivuu ensi kuussa ja toimintakulut ovat nykyään 24 miljoonaa euroa kuukaudessa. Näin lisäraha veisi Terrafamen juuri vuoden loppuun saakka.


Terrafameen etsitään kuitenkin vielä siirtymäaikana yksityisiä rahoittajia. Jos riittävä määrä yksityistä rahaa löytyy, valtiokin saattaa vielä suostua antamaan rahaa kaivostoiminnan jatkamiseen.

Terrafame Group saa myös käyttää sille myönnettäviä 144 miljoonaa Terrafamen toiminnan jatkorahoitukseen, jos yksityistäkin rahaa riittää. Sitä, mikä on riittävä määrä yksityistä rahaa, Rehn ei täsmentänyt.

Joka tapauksessa keskiviikkoisella päätöksellään hallitus jätti vielä Terrafamelle oven raolleen tulevaisuuteen, jossa kaivostoiminta Sotkamossa jatkuu. Mutta kun edellytys on ulkopuolisen rahoittajan löytyminen vuoden loppuun mennessä, on rako varsin kapea.


Kehuessaan Terrafamen onnistunutta ylösajoa Rehn moitiskeli ”ulkoisia reunaehtoja”, joihin kaivosyhtiö ei hänen mukaansa voinut vaikuttaa. Heikko nikkelin hinta oli yksi roistoista, mutta elinkeinoministerin tarinan pahis oli Vaasan hallinto-oikeus.

Rehnin mukaan hallinto-oikeuden huhtikuun lopussa tekemä päätös, jossa kaivoksen luvitusta kirjoitettiin uusiksi ja lupien kesto rajoitettiin vuoteen 2018, oli hyvin poikkeuksellinen.

”Päätöksen vuoksi ympäristöriskit kasvoivat eivätkä vähentyneet. Vaasan päätös myös tappoi neuvottelut yksityisten tahojen kanssa”, Rehn sanoi.

Rehnin mukaan juuri päätöksen tullessa rahoitusneuvottelut yksityisten kanssa olivat hyvässä vaiheessa. Myös kaivoksen ylösajoa Rehn piti onnistuneena. Hänen mukaansa uusia ympäristöongelmia ei ole enää tullut sen jälkeen, kun Terrafame otti kaivostoiminnan haltuunsa.

Siitä, että Suomen luonnonsuojeluliiton mittausten mukaan purkuputki on jo nyt aiheuttanut ympäristöongelmia, Rehn ei maininnut. Kuten ei myöskään siitä, että Terrafame turvautui kevättalvella ympäristöluvan rajat rikkovaan jäteveden juoksutukseen aivan kuten Talvivaara oli tehnyt ennen sitä.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös on kenties poikkeuksellinen, mutta niin olivat siihen johtaneet syytkin. Hallinto-oikeus esimerkiksi totesi, että Talvivaaran ja myöhemmin Terrafamen ajaman purkuputken valmistelu olisi vaatinut yva-prosessin. Tämän vuoksi hallinto-oikeus olisi voinut myös kaataa purkuputkiluvan kokonaan ja vaatia sen luvituksen aloittamista alusta.


Viime päivinä tapetilla olleisiin kaivoksen alasajamisen kuluihin ei tullut Rehnin infossa sen suurempaa selvyyttä. Rehnin mukaan nettolaskelma on edelleen se, että alasajo maksaisi 300 miljoonaa euroa.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia nosti maanantaina julkisuuteen vielä 200 miljoonan euron lisäkustannuksen, joka voi tulla eteen kaivoksen alasajovaiheessa. Tuolla rahalla ostettaisiin ja käytettäisiin vesienpuhdistuslaitteisto, jotta alasajovaiheen jätevedet saadaan käsiteltyä.

Näin alasajo maksaisi Ratian laskujen mukaan jopa puoli miljardia. Samaa kokonaislaskua väläyteltiin myös keskiviikon infossa.

Kysyttäessä Rehn myönsi, että uusi vedenpuhdistuslaitteisto voidaan joutua hankkimaan myös siinä tapauksessa, että kaivostoiminta Terrafamen kaivoksella jatkuu. Näin 200 miljoonan lisäkustannus olisi edessä joka tapauksessa, ei vain alasajovaihtoehdossa.

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kuitenkin sanoi Vihreälle Langalle, että vedenpuhdistuslaitteiston hankkiminen olisi edessä nimenomaan alasajovaihtoehdossa.

Hietasen mukaan tämä johtuu siitä, että alasajossa kaivoksella ei enää kasata uutta malmia, minkä vuoksi vettä ei imeydy tuoreeseen malmikasaan, eikä liuotustoiminta myöskään haihduta vettä.

Näin kaivoksen vesitase muuttuisi Hietasen mukaan entistä hankalammaksi ja kallista vedenpuhdistuslaitteistoa tarvittaisiin.

Hietasen mukaan kaivoksen tilanne on nyt selvästi parempi kuin vuosi sitten. Hän myös uskoo siihen, että yksityistä rahaakin hankkeeseen vielä löytyy.

Näin uskovia taitaa juuri nyt olla Terrafamen ja sen kattoyhtiön ulkopuolella aika harvassa.
Viite