Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vartiosaareen tulossa rakennuspäätös - vihreät erimielisiä lautakunnassa

1.12.2015 15.14

Sammeli Heikkinen

Vartiosaaren rakentaminen on luultavasti entistä lähempänä myöhemmin tänään tiistai-iltana.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta tekee päätöksen Vartiosaaren osayleiskaavasta kello 16.30 alkavassa kokouksessaan.

Pohjaehdotuksen mukaan nyt lähes rakentamattomaan saareen tehdään asunnot 5 000 – 7 000 asukkaalle. Kaavaehdotuksessa saaren sisäosa on varattu lähinnä kerrostalorakentamiselle, rannoille on jätetty viheralueita ja kevyempää rakentamista.

Lautakunnan kaksi vihreää jäsentä ovat eri mieltä saaren rakentamisesta.

"Haluaisin ehdottomasti pitää saaren rakentamattomana ja kehittää sitä virkistysalueena. Tulen kuten tähän astikin olemaan viheralueen puolella", sanoo Outi Silfverberg, joka osallistuu kokoukseen Elina Moision varajäsenenä.

"Kokonaisuuden kannalta on parempi, että saari rakennetaan. Paikkana se on sen verran lähellä Helsingin keskustaa. Vaihtoehtoiset paikat, joihin asunnot voitaisiin sijoittaa, olisivat huonompia ja kauempana. Ja kun ne ovat kauempana, moninkertainen määrä ympäristöä pitäisi pilata niiden vuoksi. Tiivis rakentaminen on aina tehokkaampaa", sanoo puolestaan Mikko Särelä, Osmo Soininvaaran varajäsen.

Varajäsenet edustavat samoja kantoja kuin varsinaiset jäsenet. Moisio on vastustanut rakentamista, Soininvaara taas taipui kannattamaan sitä sillä ehdolla, että Vartiosaaren liikenneyhteydet perustuvat raitiotiehen.
 
Silfverberg arvioi, että lautakunnassa rakentamista jäävät vastustamaan hän ja vasemmistoliiton edustaja.

Päätöksen kaavasta tekee lopullisesti kaupunginvaltuusto, jossa voimasuhteet voivat olla toiset. Vihreiden valtuustoryhmän enemmistö esimerkiksi tiettävästi vastustaa rakentamista.

Särelä kertoo, että hän yrittää saada kokouksessa lautakunnan tukemaan esitystään, jonka mukaan Vartiosaaren kaavoituksessa ja rakentamisessa yritettäisiin tuottaa mahdollisimman paljon uutta viherpintaa korvaamaan rakentamishaittaa.

"Ei se tietenkään korvaa menetettyä ympäristöä, mutta kompensoi sitä kuitenkin. Voin sanoa, ettei Vartiosaari ole ollut niitä asioita, joista on ollut helppo päättää", Särelä sanoo.

Myös Silfverberg on sitä mieltä, että jos saari päätetään rakentaa, siitä voisi tehdä ekologisen rakentamisen mallialueen.
Viite