Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tahdon-juhlaa Eduskuntatalon edustalla
Tahdon! Kansalaiset juhlivat tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä Eduskuntatalon edustalla viime marraskuussa.Iiro Törmä

Tahdon! Kansalaiset juhlivat tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä Eduskuntatalon edustalla viime marraskuussa.

Vasta-aloite ei hidasta sukupuolineutraalin avioliittolain etenemistä

17.9.2015 8.59

Emmi Skytén

Tasa-arvoinen avioliittolaki etenee, kun muita lakeja muutetaan sen mukaiseksi. Keväällä 2017 voimaan tuleva laki edellyttää muun muassa, että lakeja rekisteröidystä parisuhteesta ja transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta muutetaan. Jatkossa rekisteröidyn parisuhteen voisi muuttaa yhteisellä ilmoituksella avioliitoksi.

Naimisissa olevan sukupuoltaan korjaavan on nykyisin erottava, jos hän haluaa vahvistaa sukupuolensa juridisesti. Uudistuksen myötä avioliiton ei tarvitsisi päättyä siihen, että parisuhteen toinen osapuoli korjaa sukupuolensa.

Lakimuutokset esitellään eduskunnalle syyskuun neljännellä viikolla. Hedelmöityshoitolakia ei esitetä muutettavaksi tässä yhteydessä. Nykyään rekisteröidyssä parisuhteessa elävät on rajattu hedelmöityshoitolain ulkopuolelle.


Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi kerää nimiä syyskuun lopulle asti. Aloite on jo kerännyt yli 50 000 nimeä, joten eduskunta on velvollinen ottamaan kansalaisaloitteen käsiteltäväksi. Se voi kuitenkin tehdä aloitteeseen muutoksia tai hylätä aloitteen.

Lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen oikeusministeriöstä kertoo, että kansalaisaloitteen käsittelemiseen ei ole muodollista estettä, vaikka aloite tähtää sellaisen lain kumoamiseen, joka ei ole vielä voimassa.

”On mahdollista kumota laki, joka on vahvistettu, mutta joka ei ole vielä voimassa”, hän sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin toinen asia, saisiko tasa-arvoisen avioliittolain kaataminen tukea eduskunnassa.
Viite