Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Venäläisnimet johdossa, pieni pääoma, ei työntekijöitä – tällainen on Fennovoiman uusi osakas

migrit-energija.com

Migrit Energijan sivut
Aurinkovoimaa. Migritin sivuilta saa kuvan vahvasti uusiutuvaan energiaan panostavasta yrityksestä.migrit-energija.com

Aurinkovoimaa. Migritin sivuilta saa kuvan vahvasti uusiutuvaan energiaan panostavasta yrityksestä.

30.6.2015 18.28

Vihreä Lanka

Fennovoima ilmoitti tänään tiistaina, että Voimaosakeyhtiö SF on saanut uuden osakkaan kroatiasta.

Vuonna 2012 perustettu lähinnä aurinkoenergiaan erikoistunut Migrit solarna energija lähtee voimalahankkeeseen mukaan 8,85 prosentin osuudella. Varovaisesti arvioiden tuon kokoinen osuus Fennovoiman voimalasta olisi vähintään 300 miljoonan euron suuruinen investointi.

(HUOM! Helsingin Sanomien mukaan kroatialaisyhtiön rahoitussitoumus "hieman yli 150 miljoonaa euroa". Tämän jutun arvio vähintään 300 miljoonasta eurosta on saatu yksinkertaisesti laskemalla noin yhdeksän prosentin osuus voimalan alimmasta hinta-arviosta, joka on noin neljä miljardia euroa.)

Kroatian valtion yritysrekisteri määrittelee sekä Migrit Solarna Energijan että sen omistavan Migrit Energijan pienyrityksiksi. Migrit Energijalla on yksi työntekijä, Migrit Solarnalla ei ole yhtäkään. Sivujen mukaan Migrit Solarna Energija on rekisteröity vuonna 2011, Migrit Energija vasta vuonna 2012.

Migrit Energija, joka on Migrit solarna energijan emoyhtiö, kertoo sivuillaan, että yrityksen osakepääoman suuruus on 200 000 Kroatian kunaa (noin 26 000 euroa) ja yritystä johtaa Grigory Edel. Sivuilla kerrotaan, että yhtiö kaavailee investoivansa 40–53 miljoonan euroa erilaisiin hankkeisiin Kroatiassa.

Migrit Energijan verkkosivut on rekisteröity nimellä Mikhail Zhukov. Samanniminen henkilö mainitaan Migrit Energijan perustajana useassa kroatialaisessa lehtijutussa vuodelta 2012. Banka.hr-nettisivun mukaan Zhukov on Venäjän kansalainen.

Samannimiset henkilöt ovat yhtiökumppaneita myös Slovakiaan rekisteröidyssä Tetroner Consulting s.r.o:ssa. Slovakian valtion yritysrekisterin mukaan Edel asuu Slovakian Bratislavassa, Zhukov taas Moskovassa.

LinkedIn -palvelu löytää Grigory Edel -nimisen henkilön, joka on toiminut Tetroner Consulting s.r.o.:n toimitusjohtajana vuosina 2011–2012. Profiilin mukaan Edel puhuu natiivitasolla englantia ja venäjää, mutta ei muita kieliä. Hän on valmistunut maisteriksi brittiläisestä Warwickin yliopistosta vuonna 2012 ja opiskellut sitä ennen moskovalaisyliopistolla. Maaliskuussa 2013 Grigory Edel puhui yliopiston keskustelusarjassa Venäjän siirtymisestä markkinatalouteen. Kurssitoveri kehui blogissaan Edelin esitelmää.

Lasse Leipola, Kati Pietarinen ja Emmi Skytén

Juttuun lisätty 30.6.2015 klo 18.40 tiedot Grigory Edelin LinkedIn -sivuista. Juttuun lisätty 1.7.2015 selvennys kroatialaisyhtiön osuuden suuruudesta.
Viite