Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Petteri Orpo
"Nyt pitää buustata sitä orastavaa kasvua, mikä meillä on nähtävissä", valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

"Nyt pitää buustata sitä orastavaa kasvua, mikä meillä on nähtävissä", valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Veroale kaikille – myös hyvätuloisille ja eläkeläisille

11.8.2016 17.30

Annakaisa Suni

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kevenee ensi vuonna noin puolella prosenttiyksiköllä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli pääkohtia ehdotuksestaan vuoden 2017 budjetiksi torstaina.

Hallitus lupasi keventää verotusta, kun niin sanotusta kilpailukykysopimuksesta päästiin sopuun viime keväänä. Kilpailukykysopimuksessa päätettiin, että palkkoja ei koroteta ja vuosityöaikaa pidennetään 24 tunnilla.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaan palkansaajien verotus kevenee ensi vuonna yhteensä 415 miljoonalla eurolla. Lisäksi eläkeläisille suunnataan 100 miljoonan euron veroale. Kaikkein pienituloisimmille, jotka eivät maksa valtion- tai kunnallisveroa, suunnataan 30 miljoonan euron höllennys maksujen korotuksista.

"Nyt pitää buustata sitä orastavaa kasvua, mikä meillä on nähtävissä", Orpo sanoi veronalennuksista tiedotustilaisuudessa.

Orpon mukaan veroale kohdistetaan erityisesti pieni- ja keskituloisille. Samaan aikaan ministeriö kuitenkin kertoo, että jokainen palkansaaja saa suunnilleen 0,5 prosenttiyksikön kevennyksen. Valtiovarainministeriön virkamiehen mukaan kevennysprosentin vaihtelu eri tuloluokkien välillä on pientä. Suurituloisimmat saavat siis euromääräisesti suurimman kevennyksen.

Yhdessä kilpailukykysopimuksen ja maksumuutosten vaikutusten kanssa verohelpotus kuitenkin auttaa enemmän pieni- ja keskituloisia kuin suurituloisia, virkamies sanoo.

Orpo uskoo, että kilpailukykysopimus parantaa kansantaloutta ja kompensoi näin veronalennusta. Vielä ensi vuonna tämä dynaaminen vaikutus ei ole kovin suuri, ja veroalea rahoitetaan ottamalla lisää velkaa.

Yhteensä valtion budjettimenot olisivat ensi vuonna 55,2 miljardia euroa ja tulot 49,2 miljardia euroa. Valtio ottaisi lisävelkaa 5,9 miljardia euroa.

Hallitus päättää ensi vuoden budjetista Orpon esityksen pohjalta elo–syyskuun vaihteessa.
Viite