Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emmi Lehikoinen / ympäristöministeriö

Metsään meni. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä soidensuojeluohjelma vesitettiin suojeltavien alueiden pienentymisen ja rahoituksen leikkausten takia.Emmi Lehikoinen / ympäristöministeriö

Metsään meni. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä soidensuojeluohjelma vesitettiin suojeltavien alueiden pienentymisen ja rahoituksen leikkausten takia.

Vesitetty ohjelma jättää soidensuojelun puolitiehen

4.11.2015 9.35

Emmi Skytén

Soidensuojeluohjelman valmistelu päättyi tänään keskiviikkona, kun soidensuojelutyöryhmä luovutti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) ehdotuksensa soidensuojelun täydentämiseksi.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liiton kertovat soidensuojelutyöryhmän eriävässä mielipiteessä, että alkuperäisen, 100 000 suohehtaarin suojelutavoitteesta päädyttiin lopulta vain 20 000 hehtaariin lakisääteisesti suojeltaviin valtionmaiden soihin, noin 16 000 hehtaariin Metsähallituksen omilla päätöksellä suojeltaviin soihin sekä noin 500 hehtaariin vapaaehtoisesti suojeltaviin soihin.

Lisäksi soidensuojelun rahoitus on epävarma. Soita pitäisi suojella vapaaehtoisesti lähinnä Metso-ohjelman puitteissa, mutta senkin rahoituksesta on leikattu pääosa.

Vuodelle 2016 kaikkien luonnonsuojelualueiden hankinta- ja korvausmenoille ehdotetaan noin 18,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden budjetti suojelualuekorvauksiin ja -hankintaan on noin 49 miljoonaa euroa. Soidensuojelu- ja Metso-ohjelmien mukaisiin metsien ja soiden ostoon on varattu valtion budjetissa yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa.

"Kustannustehokaan suojeluohjelman valmistelun vaihtaminen vapaaehtoiseen suojeluun, josta puuttuu konkreettinen sisältö ja rahoitus, on valtiollista itsepetosta”, arvostelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava tiedotteessa.

Noin 100 000 suohehtaarin suojeluun tähtäävä ohjelma oli jo lähes valmis viime vuonna, kun edellinen ympäirstöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) keskeytti ohjelman etenemisen, koska hän halusi selvittää soidensuojelun vapaaehtoista edistämistä.
Viite