Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Oikeuksien puolesta. Helsingin rautatientorilla osoitettiin mieltä Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan viime talvena. Aleksi Kallioja

Oikeuksien puolesta. Helsingin rautatientorilla osoitettiin mieltä Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan viime talvena.

Vihreät: ”Hallituksen halla-aholaisen turvapaikkapolitiikan seuraukset selvitettävä”

23.9.2017 16.08

Jenni Leukumaavaara

Suomessa on ihmisiä, jotka ovat asuneet vastaanottokeskuksissa jo kaksi vuotta ja odottavat yhä turvapaikkapäätöstä. Täällä on oikeudettomia ihmisiä, joita ei voida palauttaa takaisin kotimaahansa, mutta joille ei myöskään myönnetä edes väliaikaista oleskelulupaa.

Tällaiset tapaukset kertovat siitä, että Suomen turvapaikkajärjestelmässä ja turvapaikkapolitiikassa on puutteita. Siksi maahanmuuttoviraston toimista on tehtävä perusteellinen ja riippumaton laillisuustarkastus, vaatii vihreiden turvapaikkapoliittisen linjapaperin työryhmä.

”Meillä on ollut ihan hyvä ja luotettava turvapaikkajärjestelmä, mutta suuri turvapaikanhakijoiden määrä paljasti kipukohtia. Lisäksi nykyisen hallituksen hätiköidyt päätökset ovat heikentäneet järjestelmää”, sanoo linjapaperityötä vetänyt vihreiden maahanmuuttopoliittisen työryhmän puheenjohtaja Katja Mannerström


Hallituksen huonoina
päätöksinä Mannerström mainitsee perheenyhdistämisen vaikeuttamisen, humanitaarisen syyn perusteella myönnetyn oleskeluluvan poistamisen ja turvapaikanhakijoiden oikeusavun saannin vaikeuttamisen.

Säästöyritykset ovat johtaneet virheisiin ja epäluotettavaan prosessiin, mikä lopulta tulee vihreiden mukaan erittäin kalliiksi.

”Hallitus on tehnyt hyvin perussuomalaista, halla-aholaista turvapaikkapolitiikkaa. Vaikka perussuomalaiset sysättiin ulos hallituksesta, ei hallitus ole ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin turvapaikkapolitiikan suhteen”, Mannerström huomauttaa.

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kritisoi lauantaina hallituksen turvapaikkapolitiikkaa ja vaati sen uudistamista. Vihreiden tavoitteena on tilkitä nykyinen järjestelmä sellaiseksi, etteivät ihmiset jäisi oikeudettomaan tilaan.

”Nyt ikään kuin leikitään, ettei tällaista tilannetta eikä näitä ihmisiä ole olemassa”, Mannerström sanoo. 


Iso osa
linjapaperin asioista löytyy aiemmista ohjelmapapereista ja vihreiden kansanedustajien kannanotoista, mutta puolue halusi koota ja terävöittää puolueen kannat viralliseen muotoon.

Vihreiden työryhmä esittää muukalaispassin myöntämistä sellaisille paperittomille, joiden työluvan esteenä on puuttuva matkustusasiakirja.

Tilapäinen oleskelulupa on myönnettävä turvapaikanhakijoille, joita ei voida palauttaa takaisin kotimaahansa.

Suomen on mahdollistettava perheenyhdistämishakemuksen vastaanotto maissa, joista suurin osa turvapaikanhakijoista tulee. Ulkomaalaislakiin on palautettava mahdollisuus myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.


Kiintiöpakolaisten määrän
työryhmä nostaisi aluksi 2500:een ja tulevaisuudessa vähintään muiden pohjoismaiden tasolle. Esimerkiksi Ruotsi on päättänyt ottaa ensi vuonna 5000 kiintiöpakolaista, Norjassa määrä on 3120. Suomen kiintiöpakolaismäärä on tänä vuonna 750.

Vihreiden esittämä kiintiöpakolaisten määrä tarkentuu vielä loppusyksystä, kun puolue saa valmiiksi vaihtoehtobudjettinsa.

Pääministeri Juha Sipilä on sanonut olevansa valmis nostamaan Suomen kiintiöpakolaisten määrän kahteentuhanteen. Näkemys tuli kuitenkin sen jälkeen kun budjettiriihessä oli jo sovittu kiintiöpakolaisten määrästä.

Touko Aalto sanoi Vihreälle Langalle, että tällaiset heitot ovat katteettomia. Hän myös toivoi, että hallitus tarkistaisi turvallisuuspoliittista linjaansa nyt, kun alkuperäisen linjan luoneet perussuomalaiset ja Jussi Halla-aho ovat oppositiossa.


Vihreät on tiettävästi ensimmäinen puolue, joka julkistaa turvapaikkapoliittisen linjapaperin. Vihreillä ja muilla puolueilla on omat maahanmuuttopoliittiset linjauksensa, muttta vihreät halusi kiinnittää huomion erityisesti turvapaikkapolitiikkaan ja -järjestelmään.

Linjapaperi on Mannerströmin mukaan tarpeen, koska pakolaisuus- ja turvapaikkakysymykset ovat Suomessakin olleet viime vuosina keskeinen ihmisoikeus- ja turvallisuuspoliittinen kysymys.

Vihreiden puoluevaltuusto on lauantaina ja sunnuntaina koolla Riihimäellä. Puolue julkistaa turvapaikkapoliittisen linjapaperinsa virallisesti sunnuntaina. Esitettyihin kohtiin voi tulla vielä joitakin muutoksia.

turvapaikanhakijat  turvallisuuspolitiikka  puoluevaltuusto  Vihreät 
Viite