Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

All Over Press

All Over Press

Vihreät ehdottaa 560 euron perustuloa

26.11.2014 14.30

Annakaisa Suni

Vihreät ehdottaa 560 euron vastikkeetonta perustuloa kuukaudessa. Summan saisivat kaikki täysi-ikäiset Suomessa asuvat Suomen kansalaiset lukuun ottamatta eläkeläisiä, joilla perustulon korvaa nykyinen 743 euron takuueläke.

Vihreän sivistys- ja opintokeskus Vision tänään julkaisemassa ehdotuksessa tulovero nousisi 41 prosenttiin alle 50 000 euron vuosituloista ja 49 prosenttiin yli 50 000 euron vuosituloista. Keski- ja suurituloisilta perustulo siis käytännössä verotettaisiin pois.

Perustulo rahoitettaisiin lisäksi nostamalla pääomaveroa ja kiinteistöveroa sekä lakkauttamalla ympäristölle haitalliset tuet.

”Olen varma, että monilla ryhmillä työnteko lisääntyisi. Perustulo pienentäisi myös yrittäjän riskiä uuden yrityksen perustamisessa. Näin syntyisi lisää työtä ja energiaa yhteiskuntaan", sanoo Vision opintojohtaja Ville Ylikahri.

Vihreät esittää perustulokokeilun kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan.

"Näemme, että perustulo on selkeä, reilu ja kannustava tapa turvata perustoimeentulo kaikille", sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Eduskunnan tietopalvelu on selvittänyt vihreiden mallin vaikutuksia mikrosimulaation avulla. Sen mukaan perustulomallin kokonaiskustannukset olisivat yhtä suuret kuin nykyjärjestelmässä.

Tietopalvelun laskelman perusteella perustulo tasaisi tuloeroja. Malli antaisi pienituloisimmille vähän lisää ja suurituloisimmille vähän vähemmän rahaa ja pitäisi keskituloisten tulot suunnilleen ennallaan.

Eduskunnan tietopalvelu toteaa, että malli ei kannustaisi työttömiä työllistymään kaikkein pienimmillä tuloilla. Tämä johtuu siitä, että perustulomallin veroprosentti on nykyistä korkeampi. Ensi vuonna käyttöön otettavat asumistuen ja työmarkkinatuen suojaosa lisäävät työllistymisen kannustavuutta ja ovat jo mukana tietopalvelun laskelmissa.

Ylikahrin mukaan olisikin tärkeää ottaa käyttöön perusvähennys, jotta osa-aikatyön tekeminen olisi kannattavaa. Silloin kaikkein pienimmistä tuloista ei maksettaisi veroa käytännössä lainkaan.

Ajatushautomo Tänk esitteli tänään Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja Työeläkevakuuttajat Telan rahoittaman selvityksen perustulokokeilusta.

Selvityksen kirjoittajat ehdottavat, että perustuloa testattaisiin Suomessa kenttäkokeella. He eivät ota kantaa perustulon puolesta tai vastaan.

Tänkin ehdotus kulkee nimellä negatiivinen tulovero, joka yhdistettynä kuukausitason verotukseen on kirjoittajien mukaan käytännössä sama asia kuin perustulo. Mallissa alle tietyn tulotason ansaitsevat ihmiset saavat julkiselta sektorilta tuloista riippuvan tulonsiirron.

Kirjoittajat kokeilisivat esimerkiksi 400, 500, 600 ja 700 euron perustuloa. Veroasteita he eivät ole määritelleet, vaan toteavat, että pienempi perustulo yhdistettäisiin pienempään veroasteeseen ja suurempi suurempaan. Verotus muuttuisi vuosipohjaisesta kuukausipohjaiseksi.

Kokeeseen valittaisiin satunnaisesti vähintään 8 000 18–62-vuotiasta suomalaista, jotka ansaitsevat alle mediaanitulon.

Tänkin paneelissa vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan nuorisojärjestöjen johtajat kannattivat perustuloa. Sdp:n ja perussuomalaisten nuoret suhtautuvat perustuloon varautuneesti, kun taas kokoomuksen nuorisojärjestössä on asiasta erilaisia mielipiteitä.

14.55: Juttuun lisätty Outi Alanko-Kahiluodon kommentti.

perustulo  Vihreät 
Viite