Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Lisäys? Vihreiden remontti toisi minimipäivärahalla elävälle 5 euroa 25 senttiä lisää per päivä.Sammeli Heikkinen

Lisäys? Vihreiden remontti toisi minimipäivärahalla elävälle 5 euroa 25 senttiä lisää per päivä.

Vihreät ehdottaa perusturvaremonttia: Sairauspäiväraha työmarkkinatuen tasolle ja molempiin 50 euroa päälle

7.4.2018 6.01

Sammeli Heikkinen

Vihreät vaatii perusturvan parantamista ensi viikolla alkavassa kehysriihessä.

Vihreät ehdottaa, että vähimmäisetuudet, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha nostettaisiin samalle tasolle kuin työmarkkinatuki. Sen jälkeen molempiin tehtäisiin vielä 50 euron kuukausikorotus.


Vihreät on tilannut eduskunnan tietopalvelulta laskelman, jossa selvitetään miten muutos vaikuttaisi tukea käyttävien tuloihin ja valtion menoihin.

Sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan minimitason korottaminen samaksi työmarkkinatuen kanssa – 616 eurosta 696:een euroon kuukaudessa – toisi julkiseen talouteen viiden miljoonan euron lisämenot vuosittain.

Jos sekä työmarkkinatukea että muita päivärahoja korotettaisiin vielä 50 eurolla 696 eurosta 746:een euroon kuukaudessa, julkisen talouden kulut lisääntyisivät noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa.

Laskelman mukaan etuusmenot kasvaisivat liki 200 miljoonalla eurolla, mutta verotulojen kasvu sekä yleisen asumistuen ja toimeentulotuen menojen kutistuminen kuittaisivat tästä noin sata miljoonaa.


Vihreiden mukaan uudistuksella voitaisiin kääntää suunta, jossa osa vähävaraisista ihmisistä on joutunut entistä enemmän viimesijaiseksi tueksi tarkoitetun toimeentulotuen varaan. Uudistus myös olisi askel kohti vihreiden lempilasta, perustuloa.

”Vähävaraisten lapsiperheiden tilannetta korjaamalla voimme torjua lasten luokkayhteiskuntaa ja vähentää huolta elämän alkumetreillä. Ehdottamamme muutokset nostaisivat pienten lasten vanhempien alinta turvaa yhteensä 130 eurolla kuukaudessa”, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Päiväraharemontin lisäksi vihreät korottaisi takuueläkkeitä 775 eurosta 825:een euroon, nostaisi opintotukea kolmanneksella ja keventäisi etuuksien verotusta kuntaverotuksessa.

Puolue myös nostaisi toimeentulotuen ansiovähennyksen 20 prosentista 30:een, siirtäisi asumistuen takaisin vuokratasoindeksiin ja peruisi sen jäädytyksen 2017 tasolle sekä yhdistäisi asiakasmaksujen ja lääke- ja matkakustannusten maksukatot.

perusturva  työttömyys  politiikka  Vihreät 
Viite