Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä / Vihreän Langan arkisto

Ville Niinistö
Hallitus on tehnyt sisäministeri Petteri Orpon johdolla hyvin epäinhimillistä turvapaikkapolitiikkaa, sanoo Ville Niinistö.Iiro Törmä / Vihreän Langan arkisto

Hallitus on tehnyt sisäministeri Petteri Orpon johdolla hyvin epäinhimillistä turvapaikkapolitiikkaa, sanoo Ville Niinistö.

Vihreät: Hallitus kurittaa jo kotoutuneita ihmisiä

3.6.2016 10.46

Annakaisa Suni

Vihreiden mukaan on täysin kohtuutonta, että hallituksen tiukennukset turvapaikkapolitiikkaan koskevat myös niitä ihmisiä, jotka ovat jo kotoutuneet Suomeen.

Hallitus päätti toukokuussa poistaa mahdollisuuden saada oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Noin neljäsataa Suomessa asuvaa ihmistä sai kirjeen, jossa kerrotaan, että heidän maassaolo-oikeutensa päättyy. He ovat voineet olla Suomessa useita vuosia.

"Hallitus perustelee päätöksiään Euroopan pakolaiskriisillä, mutta tekee käytännössä päätöksiä, jotka koskevat jo Suomessa olevia ihmisiä", sanoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Kaikista Suomessa tehdyistä suojelupäätöksistä noin kuusi prosenttia on myönnetty humanitaarisen suojelun perusteella. Viime vuonna 119 ihmistä sai oleskeluluvan sillä perusteella. Heidän on todennäköisesti vaikea saada oleskelulupaa muulla perusteella, kun taas Suomessa pidempään olleet voivat todennäköisesti saada luvan muulla perusteella. Silti uusi hakemusprosessi on heillekin stressaava.


Perheenyhdistämisen tiukennukset hyväksytään eduskunnassa todennäköisesti kesäkuun aikana. Ne koskevat huomattavasti suurempaa määrää turvapaikanhakijoita.

Niinistön mukaan ei ole mitään vakavasti otettavaa näyttöä siitä, että mahdollisuus perheenyhdistämiseen muodostaisi vetovoimatekijän Suomeen hakeutumiselle. Sen sijaan perheenyhdistämisen tiukentaminen vaikeuttaa jo täällä olevien kotoutumista.

Niinistö vaatii sisäministeri Petteri Orpoa (kok) tilille turvapaikkapolitiikan muutoksista.

"Hallitus on mennyt tiukemmalle linjalle kuin perussuomalaisten nuiva manifesti muutama vuosi sitten oli", Niinistö sanoo.


EU:n ja Turkin solmima sopimus turvapaikanhakijoiden palautuksista ei pidä, uskoo EU-parlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Hän ei usko, että esimerkiksi Turkille luvatussa viisumivapaudessa päästään eteenpäin.

Hautalan mukaan EU-maiden pitäisi nyt palata lähtöruutuun ja alkaa luoda yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

Silloin Eurooppaan tuleva turvapaikanhakija ei hakisi turvapaikkaa jäsenmaasta, vaan suoraan EU:sta. Turvapaikanhakijat jaettaisiin jäsenmaiden kesken pysyvällä järjestelyllä.

"Venäjän raja osoittaa, että Suomikin voi joutua tilanteeseen, jossa meille tulee Euroopan mittakaavassa huomattava määrä turvapaikanhakijoita", Hautala sanoo.

Hänen mukaansa Suomen hallituksen pitäisi ymmärtää, että vastuunjako turvapaikanhakijoista olisi myös Suomen edun mukaista.

turvapaikanhakijat 
Viite