Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Annakaisa Suni

Ville Niinistö
Syksyn päätavoite on vastustaa ammattillisen koulutuksen leikkauksia, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.Annakaisa Suni

Syksyn päätavoite on vastustaa ammattillisen koulutuksen leikkauksia, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreät haluaa nyt pelastaa ammattikoulut – "Syksyn päätavoite"

12.7.2016 13.48

Annakaisa Suni

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö yllyttää kuntalaisia vastustamaan hallituksen leikkauksia ensi kevään kuntavaaleissa.

"Kunnissa voidaan laittaa asiat toiseen arvojärjestykseen, kuin mihin Suomen hallitus on kovilla arvovalinnoillaan päätynyt", Niinistö sanoi linjapuheessaan Porin Suomi-areenassa.

Moni suomalainen kunta ja kaupunki on jo päättänyt olla toteuttamatta hallituksen suunnittelemia päivähoitoleikkauksia ja ryhmäkokojen suurentamista.

Ammatillisen koulutuksen määrärahoista leikataan ensi vuonna kymmenen prosenttia. Niinistön mukaan kunta voisi päättää esimerkiksi pitää kiinni ammattikoulustaan, vaikka hallitus suunnitteleekin verkoston harventamista.

"Me vihreät haluamme tarjota tämän vaihtoehdon kunnissa", Niinistö sanoi.

Hän totesi, että ammatillisesta koulutuksesta leikataan enemmän kuin miltään muulta koulutusasteelta. Se voi Niinistön mukaan johtaa siihen, että poikien koulupudokkuus maaseudulla ja lähiöissä kasvaa.


Vihreät on aiemmin keskittynyt vastustamaan erityisesti yliopistojen ja varhaiskasvatuksen leikkauksia.

Niinistö sanoo Vihreälle Langalle, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat jääneet keskustelussa varjoon. Se johtuu siitä, että leikkaukset osuvat kovimmin vasta ensi vuodelle.

"Vihreiden ensi syksyn päätavoite eduskunnassa on, että ammattikoulujen leikkaukset saataisiin peruttua tai ainakin kohtuullistettua."

Hallitus aikoo myös kehittää ammatillisten oppilaitosten toimintaa, mutta se tehdään vasta leikkausten jälkeen.

Peruskoulun päättäneistä 52 prosenttia jatkoi lukioon ja 42 prosenttia toisen asteen ammatilliseen koulutukseen vuonna 2014. Niinistön mukaan suhde on hyvä, mutta myös ammatillisen tutkinnon jälkeen pitää olla mahdollisuus jatkokoulutukseen.

"Harvalle riittää enää yksi toisen asteen tutkinto."

Vihreät  Suomi-areena 2016  koulutus 
Viite