Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Ei vastausta. Hanna Halmeenpään kysymykseen ei tullut selvyyttä.Vihreät

Ei vastausta. Hanna Halmeenpään kysymykseen ei tullut selvyyttä.

Vihreät kysyi, maksaako valtio Talvivaaran sotkut – Lintilä vastasi kehumalla tappiollisen kaivoksen tilannetta

14.9.2017 17.53

Sammeli Heikkinen

Vihreät kysyi tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla, maksaako valtio Talvivaaran kaivoksen pilaamien lähijärvien kunnostuksen. Vastausta kysymykseen ei tullut.

Vihreiden kysymyksen esittänyt kansanedustaja Hanna Halmeenpää pohjusti muistuttamalla nykyään Sotkamon kaivoksella toimivan Terrafamen ympäristölupahakemuksesta, jossa kaivosyhtiö haluaa kasvattaa sulfaattipäästöjään.

Halmeenpää kysyi, onko hallituksen mielestä järkevää suostua tähän, kun Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan kaivoksen sulfaattipäästöt ovat pilanneet lähijärvet ja uhkaavat professori Atte Korholan mukaan myös suurta Nuasjärveä, jonne sulfaatti nykyään lasketaan purkuputkea myöten.

Halmeenpää myös halusi tietää, kustantaako valtio 2015 määrätyn lähijärvien puhdistuksen, kun konkurssiin mennyt Talvivaara Sotkamo ei sitä tee.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vastasi, että ympäristöluvasta vastaa riippumaton ympäristölupaviranomainen, joka tekee päätöksensä itsenäisesti.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) taas sanoi, että järviä pilanneet päästöt ovat sattuneet 2012–2013, eikä niitä ole tullut Terrafamen aikana.

Talvivaaran kaivoksen sulfaattipäästöt ovat kuitenkin olleet moninkertaisia, jopa monikymmenkertaisia, luvattuun verrattuna koko kaivoksen toiminta-ajan viime vuosikymmenen lopulta lähtien.

Sulfaattipäästöt ovat jatkuneet myös Terrafamen aikana, sillä ne ovat osa kaivoksen toimintaa. Korholan mielestä nykyinen tasokin on vaaraksi Nuasjärvelle.

Lintilän mukaan Terrafame tarvitsee nykyistä korkeampia päästörajoja, sillä sen tuotantoa kasvatetaan. Lintilä kehui, että Terrafame on taloudellisesti erittäin hyvässä tilanteessa.

Terrafame on tehnyt vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla noin 60 miljoonan euron tappion.

Vastaus siihen, kuka pilattujen järvien kunnostuksen maksaa, jäi saamatta.

hanna halmeenpää  eduskunta  kyselytunti  hallitus  Talvivaara 
Viite